15 miljoonaa jäi saamatta! Raportti: Liiga-joukkueet tekivät viime kaudesta massiiviset tappiot

© Kuva: Pekka Mäntylä

Tilintarkastus- ja konsultointipalveluita tarjoava EY on julkaissut toisena vuonna peräkkäin kattavan analyysin Liiga-joukkueiden taloudellisesta tilanteesta.

EY on käyttänyt raporttinsa pohjana joukkueiden ja Liigan tilinpäätöstietoja viime kaudelta, sekä budjetteja tulevan kauden osalta.

Viime maaliskuussa koronaviruksen vuoksi ennenaikaisesti keskeytynyt kausi aiheutti EY:n arvion mukaan Liiga-seuroille massiiviset, noin 15 miljoonan euron tulojen menetykset.

Liigajoukkueiden yhteenlaskettu liiketappio viime sesongilta oli 3,5 miljoonaa euroa ja seurojen likvidit varat olivat kauden päättyessä raportin mukaan paikoitellen kriittisellä tasolla. Positiiviseen tilikauden tulokseen pääsi seitsemän joukkuetta.

Seurojen kireää taloustilannetta korostaa seikka, että tilinpäätöshetkellä viidellä joukkueella oli alle 100 000 euroa kassassa. Näihin joukkueisiin kuuluivat Jukurit, JYP, KalPa, KooKoo ja SaiPa.

Taseen perusteella kotimaisessa pääsarjassa on kolme vahvaa seuraa: Kärpät, Tappara ja HIFK. Toisessa ääripäässä on TPS, joka on ollut viime vuosina riippuvainen omistajiensa lisärahoituksesta.

Liigaseurat ennakoivat alustavissa budjeteissaan alkavan kauden tulojen putoavan noin 10 miljoonaa euroa, jos kausi pystyttäisiin viemään suhteellisen normaalisti läpi.

Pelaajabudjeteista on leikattu yhteensä kolme miljoonaa euroa. Sesonkiin lähdettäessä pelaajabudjettia ovat leikanneet HPK:ta, Kärppiä ja Lukkoa lukuunottamatta kaikki muut Liiga-joukkueet.

EY:n tekemän kattavan raportin Liiga-seurojen taloustilanteesta voi ladata kokonaisuudessaan täältä.