Kaikki tietävät, että arki on muuttunut viimeisen reilun puolentoista kuukauden aikana rajusti koronaviruksen takia. Yksi isoin kärsijä on omalla tavallaan urheilumaailma, kun missään ei pelata mitään.

Päätähdillä, eli urheilijoilla ja näiden, seurojen ja muiden taustajoukoilla ei ole töitä, ja sama koskee tapahtumien toteuttajia. Toimittajien työt on vähenemään päin, televisiosta joudutaan katselemaan vanhoja klippejä, jotkut hullut tykkäävät seurata virtuaalihömpötyksiä. Joukkueiden ja urheilutapahtumien taloudet ovat kuralla.

Ja sitten yhden ajatusmallin ihmisten puheissa leviää ajatus, että nyt urheilusta uutisointi on turhaa. Ei mukamas ole mitään oikeasti uutisoitavaa, kun ei ole tuloksia?

Ajatustapa karmii selkäpiissä. Sanattomaksi meinaa vetää.

Ajatusmalli on jakanut ihmisiä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kahtia. On virkamiehistä lähtien niitä, joiden mielestä urheilu-uutisten tekeminen televisioon, nettiin ja muualle on turhaa, ja on niitä, jotka tajuavat, ettei Kyröskosken Pärskeen ja Reginan Vankien välisen ottelun tulos ole urheilumaailman ainoa uutisoitava asia.

Toisessa kappaleessa viitattiin jo kasalla siihen, mitä urheilu on kenttien ulkopuolella. Se on ilmiöitä, se on syy-seuraussuhteita, se on reagoimista, se on tunnekuohua. Puheenaihe ja urheilu-uutisten mahdollisesta turhuudesta puhuminen on absurdia, kun meistä kukaan ei ole kokenut vastaavaa, nyt käsillä olevaa aikaa.

Mutta kuten nähdään, tämä puheenaihe jo itsessään on nyt yksi julkaisun aihe.

Monet otteluraportit on ollut tapana kirjoittaa esimerkiksi maakuntalehtiin siten, että tulos on sivuseikka. Tekstissä tulee käsitellä ottelua vaikkapa pelaajan, ottelun tai ottelun ympärillä tapahtuneen ilmiön takia. Jääkiekossa tämä korostuu, sillä Liigan, Mestiksen, Suomi-sarjan, Nuorten SM-liigan ja Naisten Liigan maalit ovat nähtävillä mistä vaan. Lähtökohtaisesti niiden spekulointi ei tuo lisäarvoa raportille.

Jääkiekkomaailmassa koronavirusajan kiinnostavimpia juttuja ovat näyttäneet olleen ylipäätään siirtouutiset, NHL-kauden mahdollinen jatkuminen, Mikko Lehtosen siirtyminen taalaliigaan, Anton Lundellin varausasemat, TPS:n treenaaminen ja moni muu, joka on noussut tapetille jostain ihan muualta kun yksittäisestä pelistä. Marko Yrjövuori lienee kaikkein puhutuin aihe.

Maanantaimieli on helmikuussa alkanut ja maanantaisin ilmestyvä Miska Miettisen mielipidetekstien juttusarja puhuttavista puheenaiheista.

LUE EDELLINEN MAANANTAIMIELI:
Maanantaimieli: Piskuinen liigalauma jysäytti mielenkiintoisella tavalla – Suomeen palaava mysteerihyökkääjä voi olla kauden kovimpia vahvistuksia