Joe Thornton tullaan aina muistamaan San Jose Sharksin historian rakastetuimpana ja parhaana pelaajana.

Miltä kuulostaa ajatus siitä, että Sharks ei olisikaan saanut hankittua Thorntonia Boston Bruinsista?

Mighty Ducks of Anaheimin (nykyisen Anaheim Ducksin) GM:nä kaudella 2005-06 toiminut kiekkopersoona Brian Burke on nyt tullut todella kovan väitteen kanssa esiin.

– On olemassa vaihtokauppoja, joissa en saanutkaan pelaajaa. Yksi merkittävimmistä on Joe Thornton. Olimme hyvin tiiviisti Thorntonin perässä, kun Boston Bruins kaupitteli häntä. Teimme Bruinsille vaihtotarjouksen, joka tuntui todella paljon merkittävämmältä, kuin San Jose Sharksin samana aamuna tekemä tarjous. Emme tienneet, että Bruins oli jo sitoutunut siihen Sharksin tarjoukseen. Teimme silti peliliikkeen ja annoimme sellaisen tarjouksen, jota pidän todella jättimäisenä. Se oli paljon parempi, jonka Boston lopulta valitsi, Burke avasi Sportsnet 650 -radiokanavalla.

Bruins päätyi lopulta Sharksin tarjoukseen, joka sisälsi Marco Sturmin, Brad Stuartin ja Wayne Primeaun.

Burke väittää, että Mighty Ducksin tarjous olisi pessyt Sharksin tekemän tarjouksen.

– En aio paljastaa teille pelaajien nimiä, jotka olivat mukana tässä, mutta voin kertoa osan tarjouksesta. Sanoin Bruinsille, että: ”Suojaan viisi pelaajaa joukkueestani, ja voitte sitten kertoa, kenet lopuista haluatte.” Meillä oli silloin aika hyvä joukkue Anaheimissa. Jos suojaan viisi pelaajaa, niin kuudes pelaaja on väistämättäkin hemmetin hyvä. Siihen tarjoukseen vielä lisätään ykkösvaraus ja muutakin. Joten puhuimme lopulta merkittävästä pelaajasta, ensimmäisen kierroksen varauksesta ja muutamasta kiekkolupauksesta. Ja he menivät sen sijaan tekemään kaupan Sharksin kanssa. Tukahduin siitä ajatuksesta, Burke taustoitti.

Kun Mighty Ducksin kauden 2005-06 kokoonpanoa katsoo, niin joukkue totisesti sisälsi hurjan määrän potentiaalia ja kokenutta tulivoimaa.

Seuraan kuului NHL:n kirkkaimpia nuoria lupauksia kuten Bobby Ryanin, Ryan Getzlafin ja Corey Perryn.

Mighty Ducksin riveissä merkittävimpiä nimiä olivat myös 35-vuotias Teemu Selänne, 32-vuotias Scott Niedermayer, 28-vuotias Andy McDonald, 22-vuotias Joffrey Lupul sekä 26-vuotias Chris Kunitz.

Voidaan olettaa, että Burke halusi suojata nuorisokolmikon lisäksi NHL:n kirkkaimpiin tähtiin kuuluneen Niedermayerin.

Viides valinta on selkeästi se vaikein – erityisesti Selänteen suojaaminen ei ole niin itsestäänselvyys, kuin voisi luulla. Pahasta polvivammasta kärsineen suomalaislegendan oletettiin tähän aikaan olevan jo uransa ehtoopuolella. Täytyy kuitenkin huomioida se, että Selänne teki työsulkukautta (2004-05) edeltävällä kaudella Colorado Avalanchen riveissä 78 peliin odotuksiin nähden vaatimattomat pisteet 16+16=32.

On ihan mahdollista, että Selänne olisi jäänyt Burken viiden suojatun pelaajan ulkopuolelle ja päätynyt tarjouspöydälle. Nuorennusleikkausta tehneen Bruinsin näkökulmasta Selänteen hankkiminen ei kuitenkaan olisi kuulostanut kovinkaan järkevältä vaihtoehdolta.