Liigan syyskausi on takana, ja nyt joukkueet ovat paraikaa ansaitusti joulupatojen ja muiden herkkujen ääressä. Koska kouluteillä olevat saivat äskettäin todistukset kouraansa, on sivustommekin syytä antaa jokaiselle liigaporukalle syyskaudesta arvosana tasaluvuin asteikolla 4-10.

Arvosanojen jakamisessa erityisen tarkkaan huomioitiin sarjataulukkosijoitus, pelilliset esitykset, perustilastot sekä nämä suhteutettuna kauden alla luotuihin odotusarvoihin. Tilastoihin voit tutustua tarkemmin täältä.

Mitä ajatuksia oheinen liigajoukkueiden todistus herättää?

Ilves 9

Huikea yllättäjä, upea nousu katastrofaalisen syksyn jälkeen kohti Liigan kärkeä. Arttu Ruotsalaisen ja Ville Meskasen paluiden myötä menestyjäsuosikki. Ilveksen ylivoima on sarjan parhaimpia, ja joukkue on tehnyt Liigassa kolmanneksi eniten maaleja (102).

KooKoo 9

Kouvolassa ei ole todistettu aiemmin liigahistoriassa vastaavanlaista syksyä. Sarjakutonen on onnistunut kaikessa: Ulkomaan hankinnoissa, tuloksenteossa, erikoistilanteissa, puolustamisessa. Pudotuspelipaikka alkaa olemaan oikeasti lähellä.

Kärpät 9

Liigan kärki, timanttinen hyökkäyskalusto, kenties vielä kovempi alakerta maalivahtien johdolla, sarjan paras alivoima. Ainoat epäkohdat kuusi tappiota ja surkea ylivoima.

HIFK 8

Ei mitään häikäisevää, mutta vaikeahkon alkukauden jälkeen koneet ovat lähteneet jylläämään urakalla. Liigan paras ylivoima kertoo siitä, että ruutia hyökkäyksessä on. HIFK teki kenties syyskauden kovimmat hankinnat nappaamalla ensiksi Michael Keräsen ja sitten Ville Leskisen. Joukkuetasolle enemmänkin olisi annettavaa.

HPK 8

Viime kevään Suomen mestari on ollut iloinen yllätys siihen nähden, miten paljon se menetti avainpelaajiaan. Sellaisia olivat esimerkiksi maalivahti Emil Larmi, pakki Niclas Almari sekä hyökkääjät Robert Leino, Teemu Turunen, Eetu Tuulola ja Otto Paajanen. Pelillinen paketti on pysynyt upeasti kasassa, vaikka kärki vaihtui rajusti.

Viime kevään Suomen mestari Robert Leino kantaa nykyisin Ilves-paitaa. KUVA: Juha Tamminen.

JYP 8

Viime kauden nolon sukelluksen jälkeen hävyttömän komea petraaminen. Nyt pelissä on itua, iloa ja intoa, kun viime kaudella kaukalossa ei ollut havaittavissa minkään valtakunnan punaista lankaa. Iskussa ovat olleet esimerkiksi nuoremman osaston Julius Nättinen ja Jerry Turkulainen sekä kokeneen kaartin Jani Tuppurainen, Juha-Pekka Hytönen ja Jarkko Immonen. Kaikki toimii.

Lukko 8

Sarjan valopilkkuja. Joko nyt tapahtuisi paluu kärkipäähän? Lukko on tehnyt kovia hankintoja, ja niihin kuuluvat esimerkiksi Ponthus ja Pathrik Westerholm sekä Robin Press. Samalla joukkue antaa kasvaa Tarmo Reunasen ja Ville Heinolan kohti NHL:ää. Toimiva paketti.

Tappara 8

Viime aikoina haparoiva, mutta normaalisti tasaisen varma kuukaudesta toiseen. Erikoistilannepelaaminen Liigan kärkipäätä. Tehtyjä maaleja toiseksi eniten koko sarjassa.

KalPa 7

Viime talven Spengler Cupin mestari on ollut loppuvuodesta lupaavassa iskussa kultakuuppa Balazs Sebokin ja teholinko Kai Kantolan johdolla. Tuntemattomampi nimi Juuso Könönenkin on väläytellyt osaamistaan. KalPassa on potentiaalia, mutta syyskaudella se antoi muille liikaa tasoitusta tappioillaan.

Jukurit 7

Niin paljon hyvää, mutta sarjataulukko ei tykkää. Pistetykki Vadim Pereskokovin johdolla pelistä toiseen isompiaan kiusaavan mikkeliläisjoukkueen jänne ei kestä 60 minuuttia. Se on huolestuttavaa, että joukkueen pakiston ja vahti Sami Rajaniemen piti olla sen suurin vahvuus, mutta nyt omissa on kolissut 104 kertaa. Se on toiseksi eniten. Jukurien alakuloinen vire alkoi heti, kun joukkue tiedotti Marko Kauppisen nousevan ensi kaudeksi Pekka Kangasalustan tilalle päävalmentajaksi.

Pekka Kangasalusta ei jatka Jukurien penkin takana ensi kaudella. KUVA: Juha Tamminen.

SaiPa 7

Paljon samaa kuin toisessa Kaakkois-Suomen joukkueessa, eli Jukureissa. SaiPassa olisi potkua, mutta otteet ailahtelevat liikaa. Idän Sputnikien kokeneet kärkimiehet Tomas Zaborsky ja Teemu Ramstedt ovat olleet hyviä ja tehokkaita, mutta parempaakin iskukykyä olisi voinut kuvitella.

Ässät 7

Viime kauden totaaliseen sukellukseen verrattuna Ässäthän on hyvässä tilanteessa, kun se on vain kahden pisteen päässä jatkopaikasta. Siksi numeroksi irtosi jopa seiska! Joukkue vaikuttaa iloiselta ja rohkealta, ja kun Spinkin veljekset Tyson ja Tylor saivat hanansa auki vaikean syksyn jälkeen, alkoi hyökkäyksessäkin löytyä tehoja. Ylivoima tosin on sarjan surkeimpia.

Sport 6

Sportille on vaikeaa antaa parempaa arvosanaa, vaikka vaasalaisissa on paljon samaa TPS:n kanssa. Päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoman monottamisen jälkeen päät nousivat, ja tulosta alkoi tulla. Viimeisestä kahdeksasta pelistä Sport on lähtenyt pisteittä kahdesti, ja selkään se on antanut KooKoolle, Tapparalle, JYPille, Kärpille ja Lukolle. Miettikää nyt – kärkipään joukkueille! Risto Dufva on velho.

TPS 6

TPS:n tekemisessä alkoi olla jotain itua Marko Virtasen noustua päävalmentajan paikalle monotetun Kalle Kaskisen tilalle. Lauri Pajuniemi on lähellä maalipörssin kärkeä JYPin Nättisen perässä. TPS on päästänyt Liigassa eniten maaleja (106), mutta toisaalta esimerkiksi erikoistilannepelaaminen on sarjan keskikastia.

Pelicans 5

Alkukaudesta kärkipäässä keikkunut Pelicans on sekaisin ihan jokaisella osa-alueella. Sen pelitavasta, eli aggressiivisesta hyökkäämisestä ei ole tietoakaan, keskialueen ylittäminen on vaikeaa, eikä puolustuskaan toimi. Kolmanneksi eniten maaleja päästäneen (100) lahtelaisjoukkueen maaliero on kotipeleissä muuten naurettavan surkea 35-60. Toimistoa myöten täysin sekaisin olevan organisaation kotiotteluista mahtavat pian hävitä katsojat. Pelicansin pakistossa on muuten kaksi pelaajaa, joiden sopimukset eivät kestä edes loppukautta. Sekavaa?