LAHTI. Jasper Patrikainen hihittää ja Kari Piiroinen hymyilee leveästi, kun toimittaja tenttaa Nuorten Leijonien lähtökohtaista ykkösvahti Justus Annusta alle 20-vuotiaiden maajoukkueen pressitilaisuudessa maalivahtien pöydän ääressä.

– Tosi hyvä henki ja meininki kopissa. Kaikki tuntee toisensa aiemmista leireistä. Ei valittamista, Kärppien läpimurtopelaaja iloitsee.

Syytä valittamiseen ei ole oikeastaan mistään näkökulmasta. Vielä viime kauden pääasiassa Mestistä Kokkolan Hermeksessä pelannut Annunen on murtautunut Liigan eliittiin tavalla, joka jää kaikkien mieliin.

Kärpät liitää Liigan kärjessä, maaleja totta kai selvästi vähiten päästäneenä. Annunen puolestaan piti syksyllä maalinsa yhtäjaksoisesti puhtaana käsittämättömästi 302 minuuttia ja viisi sekuntia päälle. Se on Liigan kaikkien aikojen nollaputkiennätys.

– No totta kai tosi hyvin on menny tähän asti. On saanut ihan hyvin pelata ja pelit on menny ihan hyvin, kiekkoja 94,7 prosentin varmuudella pysäytellyt kassari arvelee.

Vastaus lienee kaikkien tiedossa, mutta kysytäänpä nyt silti. Kumpi miellyttää enemmän, nollapeliennätys vai voitot? Voittoja tulee tietysti ainakin silloin, kun vahti pitää nollat?

[nosto tasoitus=”vasen”]- Noh… Ehkä sitä ennätystä ei osaa sillee ees miettiä. Ei sitä tainnu liikaa ees mikskää ennätykseks laskea.[/nosto]

– Noh… Ehkä sitä ennätystä ei osaa sillee ees miettiä. Ei sitä tainnu liikaa ees mikskää ennätykseks laskea, Annunen virnistelee pienen naurun värittäessä puhetta.

– Ehkä enemmän just se, miten joukkue menesty. Oma, hyvä tulos tulee sitä kautta, veskari sanoo vakavoituen.

Annunen on alle 18-vuotiaiden maailmanmestari. KUVA: Suomen Jääkiekkoliitto.

Kupoli kestää

Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari on näyttänyt päänsä kestävyyden tällä kaudella, kuten tilastot ja ennätys kertovat. Toki pään kestävyydestä oli havaittavissa seikkoja jo viime kaudella, kun tammikuussa pelaaja yritti iskeä Savonlinnan Mestis-pelissä maalin.

Taas oli maalivahdin osuma lähellä, nuorten maailmanmestarilta rohkea yritys: ”Pitäähän se aina kokeilla…”

Kärppien koko maalivahtiosasto meni täksi kaudeksi uuteen uskoon Veini Vehviläisen ja Jussi Rynnäksen lähdettyä muualle. Toiko tämä paineita? Ainakin media huuteli ennen kautta, että juurikin veskariosasto voisi olla joukkueen suurin kysymysmerkki.

– No emmä sitä sillee miettiny, lähti vaa pelaamaan sillee, ku muuhunki kauteen. Muitten homma on miettiä niitä, mitä tulee käymään. Me pelataa siellä.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Muitten homma on miettiä niitä, mitä tulee käymään. Me pelataa siellä.[/nosto]

Colorado Avalanchen juhannuksen 2018 kolmannen kierroksen 64. varauksen ohella iskussa on ollut myös virkaveli Patrik Rybar. Hänen tilastonsa näyttävät häikäiseviä lukemia 93,5 ja 1,52.

Annunen on näyttänyt sen, että kasetti kestää. Pelaaja kuitenkin kertoi Telia Loves Liigan Youtube-tilin haastattelussa pelkäävänsä kilpailua nuorempana. Mikä homma?

– No joo, menin sanomaan niin.

– En ihan pelännyt, mutta tavallaa tykkäsin enemmän siitä, kun ei ollut paineita voittamisesta ja tällee näin. Silloin ehkä jopa tykkäsi treenata enemmän kuin pelata. Ehkä liikaa antoi itelle paineita, että pitäisi onnistua. Ehkä nykyää on oppinut nauttimaan siitä, että mitä enemmän on paineita, niin sitä mukavampaa on pelata.