New York Rangersin ykkösmaalivahtina jo vuodesta 2005 asti torjuneen Henrik Lundqvistin aikakausi lähestyy vääjäämättä loppuaan.

37-vuotiaan ruotsalaisen nykyinen sopimus umpeutuu kesällä 2021 ja manhattanilaisseurassa mietitään jo kuumeisesti kenestä olisi joukkueen seuraavaksi vastuuvahdiksi.

Tällä hetkellä vahvimmin rooliin on tarjolla Liigastakin tuttu venäläinen Aleksandar Georgijev.

Syksyllä 2017 Pohjois-Amerikkaan saapuneen Georgijevin vastuu on kasvanut vuosi vuodelta ja kuluvalla kaudella Rangers-päävalmentaja David Quinn on peluuttanut Lundqvistia ja Georgijeviä jo lähes tasatahtiin ja tällä hetkellä 23-vuotiaan venäläisen tilastot ovat selvästi ”Kuningas” Lundqvistia paremmat.

14 ottelussa tolppien välissä olleen Georgijevin torjuntaprosentti on 92,6 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,67. Ruotsalaiskonkarin vastaavat lukemat ovat 17 ottelussa 91,0 ja 3,21.

Georgijevin tuorein taidonnäyte nähtiin varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa pelatussa Vegas Golden Knights-voitossa. 5-0-lukemiin päättyneessä kamppailussa nollapeliin tarvittiin 38 torjuntaa.

Quinnille vahdin hyvät otteet eivät ole tulleet yllätyksenä.

– Aleksandar on todella hyvä maalivahti, sen huomasimme jo viime kaudella, Rangers-luotsi totesi NHL:n nettisivulla ja jatkoi:

– Hän on toistanut niitä asioita, jotka me jo tiesimme, ja ehkä myös nostanut pelinsä uudelle tasolle. Hänestä on tullut itsevarmempi. Hän on omistautunut sille, että hänestä tulee paras versio itsestään. (Vegas-ottelussa) hän antoi meille mahdollisuuden pelata rauhassa, ja minusta teimme hyvää työtä hänen edessään.

Georgijev hioitui huippuvahdiksi TPS:ssä, johon hän saapui aikoinaan 18-vuotiaana vuonna 2014. Tuolloin hän toimi kaksi ensimmästä kautta turkulaisjoukkueen kakkosvahtina ja jakoi kolmannella sesongillaan torjuntavastuun Oskari Setäsen kanssa.

Tilastot viimeiseltä Liiga-kaudelta ovat komeat: 27 ottelun torjuntaprosentti oli 92,3 ja maaleja tehtiin selän taakse vain 1,70 ottelua kohden.

Tämän jälkeen NHL-sopimus tuli taskuun hyvillä esityksillä Rangersin nuorten pelaajien leirillä.