Liigan kriisijoukkue TPS on onnistunut mokaamaan itsensä surullisen monesta eri näkökulmasta tarkasteltaessa. Ensiksi meni pelillinen uskottavuus jo viime keväänä, sen jälkeen hävisivät seuran kasvot ja seuraavaksi todennäköisesti viimeisetkin fanit.

Koska urheilussa tulos määrittelee arkea suurimmilta osin, alkoivat TPS:n vaikeudet viime keväänä. Joukkue romahti viime kauden runkosarjan selvältä kakkossijalta lopulta neljänneksi häviten kymmenestä viimeisestä pelistään seitsemän.

Tappara ja Pelicans pyyhkäisivät pelillisesti sekavan turkulaislauman ohitse. Kukaan ei oikein tuntunut tietävän, missä punainen lanka menee.

Kaikki kunnia maailman suurlupaus Kaapo Kakolle, mutta jos hän on liigajoukkueen johtaja kauden kriittisimpien pelien aikaan ja vieläpä ensimmäisellä kokonaisella ammattilaiskaudellaan, on paketti silloin kaikkea muuta kuin kunnossa.

TPS:n kausi päättyi lopulta puolivälieräkatastrofiin HPK:ta vastaan. Yleensä elämässä vastoinkäymiset opettavat eniten. TPS:ssä ei kuitenkaan käynyt noin ja näin jälkeenpäin mietittynä on itse asiassa hyvinkin helppoa todeta, että eipä se lopulta ollut mitenkään yllättävää.

Pelillinen uskottavuus, missä olet?

HPK:ta vastaan käydyn puolivälieräsarjan eräässä ottelussa turkulaisjoukkueen maali hylättiin.

– Minulle ei makseta palkkaa videotuomaroinnista. On pakko luottaa siihen, että tuomio oli oikea. Muuten meidän on pakko kai ottaa naamasta kiinnipitämiset ja itkemiset sekä muut keinovalikoimat käyttöön, että mekin saamme jonkun jäähyn, päävalmentaja Kalle Kaskinen kritisoi Iltalehden mukaan maaliskuussa.

Jonne Virtasta lyödään päähän ja se jatkaa pelaamista, ja Kerholla hiiriosaston jätkät makaa vatsallaan siellä. Se ei ole oikein.

Myöhemmin HPK:lle poikki menneen sarjan jälkeen Kaskinen jatkoi taas ulisemista Ylen mukaan näin:

– Jos pelaajat saavat pelikieltoa, niin kyllä niitä pitää voida jakaa tuomareillekin. Jos siellä ei homma toimi, niin samalla tavalla vain heitäkin hyllylle. Vitoset pitää katsoa nauhalta. En ota kantaa tuomioiden oikeellisuuteen ja vääryyteen, mutta tällaista sääntömuutosta toivoisin.

Nuo olivat niitä muun massan sekaan jääviä pieniä, mutta lopulta merkittäviä lauseita, jotka aloittivat TPS:n korpivaelluksen runkosarjan romahtamisen jälkeen.

Päävalmentaja on lähtökohtaisesti se, josta pelaajat ottavat esimerkkiä. Millä ihmeen keinolla pelaajat keskittyvät siihen legendaariseen omaan peliin, jos heille on pääkoppaan taottu se ajatusmaailma, että omat vastoinkäymiset ovat aina muiden vika?

Eivät ilmeisesti millään. TPS keikkuu Liigan jumbona, kun 11 ottelusta se on kerännyt onnettomat 10 pinnaa. Tämä ei ole sattumaa.

TPS on ollut kaukalossa flegmaattinen, eikä esimerkiksi johtajakaartin Ilari Filppulaa tai Lauri Korpikoskea vaikuta kiinnostavan yhtään mikään pätkääkään. Onko tuote uskottava, jos siihen eivät usko edes kippari ja varakapteeni?

Sinne meni se pelillinen uskottavuus.

Kasvojakaan ei näy

Seuraavaksi olikin sitten vuorossa kasvojen menettäminen. Kuten urheilupersoona Aleksi Valavuori osuvasti kirjoitti TPS:n Facebookiin, mediatiimin ilmeisesti piilottamassa kommentissaan, oli joukkueella syksyllä yhdet ainoat kasvot. Jonne Virtanen.

Pelaaja, joka uskalsi sanoa esimerkiksi somessa asiat poikkeuksellisen suoraan. Ei TPS:ssä ole toista sellaista.

Joukkueen kasvojen menettämisen jälkeen menivät myös seuran kasvot. Ne veivät Twitter-tilin käsittämätön päivitys. Se kuului näin:

– Vaikeina aikoina punnitaan kaikkien sydän. Mitä me olemme yhdessä? Tai mitä TPS sinulle oikeasti merkitsee? Jokainen valitsee itse. Silti on vain TPS. Näytä itsellesi ja muille, oletko oikeasti TPS. Milloin Turussa on muka luovutettu? TPS-KooKoo tiistaina klo 18.30.

Nyt siis seurakin syyttelee muita, kuten päävalmentaja Kaskinen tuomareita.

– Eivät kannattajat ole luovuttaneet. Seura on, eräs kommentoija kirjoitti.

– Kuinka he*vetin suurta pelkuruutta seuran johdolta… Syyllistää faneja… Vain hullu tai idiootti tekee vastaavaa. Nyt täytyy väkeä lähteä sieltä hyvävelikerhosta… Ja vikkelään.

Jos seuralla olisi kasvot, olisivat ne olleet oheisessa päivityksessä. Siinä olisi pitänyt olla esimerkiksi toimitusjohtajan pärstä, eikä missään tapauksessa fanien naamoja.

Seuraavaksi lähtevät fanit?

Moinen päivitys voi olla viimeinen tikki sille, että seuraavaksi joukkueen taustalta ja sen peleistä lähtevät fanit – tai faneja. Yhtä kaikki, kumpikin on katastrofi oman käsittämättömän toilailun jälkeen.

– Toivottavasti yksikään itseään ja seuraa kunnioittava ihminen ei astu jalallakaan Turkuhalliin, ennen kuin muutosta on tapahtunut, eräs kommentti kuului.

Joukkueessa kaikki selittelevät omia mokiaan ja osaamattomuuttaan ikään kuin muiden syinä. Milloin vihkoon vetävät tuomarit ja milloin fanit. Tällaisella toiminnalla ei pitkälle pötkitä.

TPS:n touhusta on vaikeaa löytää mitään kunnioitettavaa. Valitettavasti. Suomen menestyneimpiin ja suurimpiin kuuluvalta seuralta saa ja on syytä odottaa kasvojen pesua. Totaalista sellaista ja pikaiseen tahtiin.

Tiistain liigakierros kello 18.30 alkaen. Ohjelmassa yksi ottelu TPS-KooKoo.