Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen on huolissaan ruotsalaisen huippukiekon tilasta.

Maajoukkuevalmentaja vieraili SVT:n vieraana ja otti rajusti kantaa länsinaapurin naismaajoukkueen ympärillä vellovaan kohuun. Ruotsin kiekkoliitto on pyörinyt otsikoissa kesästä lähtien – eikä positiivisessa mielessä.

Kohu alkoi jo alkusyksystä, kun maan kiekkotähdet tiedottivat menneensä boikottiin. Syynä tähän oli heikko taloudellinen tuki: moni pelaaja oli joutunut omasta pussistaan maksamaan maajoukkueleirejä ja muita kuluja.

Boikotin takia Ruotsin maajuokkue jäi kokonaan pois Suomessa pelattavasta turnauksesta. Silloin puhuttiin, että pelaajayhdistys ja liitto istuvat alas uusiin neuvotteluihin.

Nyt Ruotsin kiekkoliitto yllätti tuoreeltaan: se ilmoitti peruvansa kokonaan maassa pelttavan naisten neljän maan huipputurnauksen. Mustonen on aiheesta raivoissaan – turnaus pelataan marraskuussa. Näin aikainen päätös kertoo, että taustalla on muitakin syitä.

– He voivat tehdä sen ilman kustannuksia, koska mitään sopimuksia ei ole kirjallisina. Kyse on luottamuksesta – Ruotsiin ei voi luottaa kansainvälisellä tasolla. Sen takia sanon: he eivät voi palata turnaukseen enää mukaan, jos minä saan päättää, Mustonen täräyttää ruotsalaisen SVT:n haastattelussa.

Ruotsin raju ratkaisu vaikuttaa myös muiden maiden tekemiseen. Mustonen ei pelkää olla aiheesta hiljaa. Kritiikki on suoraa ja selvää.

– Tämä on täysin tuhoisaa. Ja todella rumaa. Olen todella pettynyt. Sekä harmissani pelaajien puolesta. Toivottavasti voimme ratkaista tämän vielä jollain tavalla, Mustonen naulaa.