Liigan kausiennakko: Maalivahdit tapetilla – tässä ovat viisi pahiten floppaavaa hankintaa

© Kuva: Juha Tamminen
Tiistaina Valko-Venäjällä kolmas finaali - Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!

Liigan runkosarjan alku lähenee kovaa vauhtia. SuomiKiekko-sivusto pohjustaa sesonkia laajasti joukkue-ennakoilla, erilaisilla toppi- ja floppilistoilla sekä haastatteluilla.

Tässä juttusarjassa käydään läpi sivustomme arvio sarjan pahiten pettävistä hankinnoista. Listalle on siis otettu pelaajia, joita voidaan pitää uusissa joukkueissaan kovina vahvistuksina, mutta heidän oletetaan floppaavan.

5. Sami Aittokallio, Ässät

Nuorten maajoukkueitakin edustanut Sami Aittokallio palasi viime kaudeksi Liigaan Tsekistä heikolla menestyksellä. Vahti torjui Sportin maalilla 30 runkosarjan pelissä prosentein 89,5.

Työskentely ei ole näyttänyt pitkään aikaan siltä, mitä Colorado Avalanchen kesän 2010 varaukselta olisi voinut joskus odottaa.

Vaasalaiset olivat viime kaudella ainoa joukkue koko Liigassa, joka päästi runkosarjassa yli 200 maalia.

Aittokallio joutuu isoihin saappaisiin nyt alkavalla sesongilla, jos toinen uusi kasvo Daniil Tarasov, 20 on ailahtelevainen, tai hän kokee muuta yllättävää urallaan.

4. Topi Nättinen, TPS

SaiPasta tullut hyökkääjä Topi Nättinen epäonnistui viimeisellä kaudellaan Lappeenrannassa pahemman kerran.

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestarin peli ei lähtenyt käyntiin oikein missään vaiheessa kautta, ja lopulta tuloksena oli uran heikoin liigasesonki millään mittapuulla. Nättinen takoi 43 runkosarjan pelissä vaisut tehot 3+16=19 tehotilaston jäädessä peräti 18 pinnaa pakkaselle.

Kolmen pudotuspeliottelun saldo oli sentään 2+1=3, tehotilastokin näytti lukemaa +2.

Uusi joukkue on taas kliseisesti sanottuna uhka tai mahdollisuus. Onko hyökkääjä saanut arjesta länsirannikolla kiinni, vai painaako viime kauden sukellus? Samalla sopisi toivoa, että TPS:n joukkuetason myrsky olisi laantunut viime kevään puolivälieräkatastrofin jälkeen.

3. Samu Perhonen, KalPa

Jos epäonnistui Nättinen viime kaudella SaiPassa, niin samaa voi sanoa Kuopioon palaavasta Samu Perhosesta KooKoossa.

Runkosarjan 13 pelissä kiekot tarttuivat vaisulla 86,3 prosentin tarkkuudella, ja päästettyjen maalien keskiarvokin oli liian suuri 3,38.

Vahti ei saanut Kouvolassa sitä, mitä häneltä oli syytä odottaa – eli ykköstorjujan paikkaa Liigasta. Toki siihen ovat vaikuttaneet myös ikävät loukkaantumiset. Milloin loukkaantumisen jälkeen paluupelissä on tullut luistinta päähän ja milloin on vastustaja jyrännyt tajuttomaksi.

Perhoselle soisi ehjän kauden Kuopiossa. Ykkösveskarin roolin KalPassa vienee siltikin Eero Kilpeläinen.

Samu Perhosen ura ei ottanut KooKossa oletettua steppiä. KUVA: SuomiKiekko

2. Antti Erkinjuntti, Sport

Maajoukkueeseen aikoinaan noussut hyökkääjä Antti Erkinjuntti on parhaimmillaan taiturimainen maalipaikkojen luoja, ja onnistuupa hyvinä päivinä maalienkin tekeminen kiitettävästi. Urallaan Pelicansia kipparoinut ja Sveitsissäkin pelannut Erkinjuntti johti aikoinaan NLA:n pistepörssiä, ja lisäksi hän takoi Lahdessa 41 (9+32) pinnaa.

Viime kausi oli pettymys. Runkosarjassa syntyivät Tapparan 58 ottelussa tehot 7+20=27, ja putosipa pelaaja ajoittain nelosketjuun. Erkinjuntti oli pahasti kuistilla. Potentaalia olisi valtavasti ja hän on edelleen puhunut halustaan siirtyä ulkomaille.

1. Markus Ruusu, JYP

HIFK:ssä viime kaudella piipahtaneen NHL-varaus Markus Ruusunkin ura on junnannut paikallaan pidemmän aikaan. Vahti ei onnistunut Helsingissä, sillä runkosarjassa pikkumustat tarttuivat vain 88,1 prosentin varmuudella. Pudotuspeleissä ei vastuuta kertynyt sitten pelinkään vertaa.

Ruusu hakenee uralleen nostetta nyt JYPistä, jota hän edusti edellisen kerran kaudella 2016-17. Vahti joutuu kovaan paikkaan, sillä kuten järkeen sopii, kantavat maalivahdit joukkueissa isoa roolia – Ruusunkin niskaan on syytä ladata odotuksia. Lasaretissa pitkälle syksyyn asti oleva torjuja ei lunasta niitä jääden Eetu Laurikaisen varjoon.

Tiistaina Valko-Venäjällä kolmas finaali - Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!