Kärppä-luotsi Mikko Manner palasi kevään karuun kohtaloon – painotti upeaa seikkaa: ”Tiesin, että joukkueemme on onnistunut omissa arvoissaan optimaalisesti”

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Viime kaudella Liigassa hopeaa ottaneen Kärppien kausi oli kaksijakoinen. Joukkue jyräsi runkosarjassa kaikki muut jäänrakoon viemällä sen 137 pinnalla, joka oli peräti 29 pistettä enemmän kuin kakkoseksi sijoittuneella Tapparalla.

Pudotuspelit ja samalla kausi päättyivät kuitenkin rajusti. Oululaisjoukkue hävisi finaalisarjan seitsemännen pelin HPK:lle jatkoerässä. Suomen mestaruus jäi siis yhden ainoan maalin päähän.

Kärppien leirissä kohtaloa puitiin todella ammattimaisesti.

– Meillä oli viimeisen pelin jälkeen mielenrauha. Olimme menestyneet, saavutus jäi maalin päähän. Joukkueemme pelaajat esiintyivät viimeisen tappion jälkeen mediassa ja julkisuudessa siten, ettei kukaan jossitellut tai selitellyt kautta tai ratkaisumaalin syntyä, oululaisten päävalmentaja Mikko Manner kertasi keskiviikkona median edessä uuden liigakauden avaustilaisuudessa.

Tämä käyttäytymismalli todisti Mannerille yhden painavan seikan.

– Silloin tiesin, että joukkueemme on onnistunut omissa arvoissaan optimaalisesti. Se, että se ei riittänyt pelillisesti tällä kertaa kuin kakkossijaan, siitä menee kunnia HPK:lle.

Miten käy Lasse Kukkosen ja muiden kärppien alkavalla kaudella? KUVA: Juha Tamminen.

Pudotuspeleissä tökki

Kärppien viime kevään pudotuspeliurakka eteni siten, että puolivälierässä jalkoihin jäi Ilves suoraan voitoin 4-0 ja välierissä HIFK voitoin 4-2. Loppuottelusarja päättyi siis Kerholle 4-3.

Joku saattoi ajatella pudotuspeleissä, että Kärppien peli oli enemmän ja vähemmän tukossa. Se ei vapautunut, ja pelitapaa piti säätää. Siihen Manner ei osannut keskiviikkona vastata, että pitääkö moiseen varautua jo uuden runkosarjakauden alussa puoli vuotta ennen tosipelejä.

– Kuten tiedätte, kilpailu on kovaa. Palloilulajeissa kärjen ja hännän välinen ero on monessa eri lajissa pienistä asioista kiinni. Niin sanotut altavastaajat voittavat toinen toisiaan.

– Liiga on täynnä erinomaisia kiekkoilijoita ja valmentajia. Kilpailu on niin kovaa. Minulla ei riitä taito ennakoida tuota asiaa.

Pudotuspeleihin pääsevät joukkueet kohtaavat totuttuun tapaan saman porukan useaan kertaan.

– Toiseen on helpompaa sopeutua, välttämättä ei pysty pelaamaan samaa kiekkoa kuin runkosarjassa.

Manner lisäsi, että runkosarjassa ylivoimaista kärppälaumaa vastaan joltain joukkueelta saattoi ehkä selkäranka napsahtaa poikki kolmannen erän parin takaiskun jälkeen.

– Mutta kun playoffit alkavat, niin mitään tilannetta, on se sitten kuinka epätoivoinen tahansa yksittäisessä pelissä, kukaan ei jätä enää kesken. Sen vuoksi playoffeissa pärjääminen on vaikeampaa.

Manner muistutti myös, että Kärpäthän pelasi pudotuspeleissä lopulta hyvin tuloksellisesti.

– Tampa Bay Lightning veti NHL:ssä samanlaisen runkosarjan, mutta lähtivät ensimmäisellä kierroksella voitoin 0-4 lauluun.

Lisäksi puolitoista vuotta sitten Kärpät joutui huhkimaan puolivälierissä viisi ja välierissä jopa seitsemän peliä.

Hyvin menee, mutta menkööt

Kärpillä tuntuu pyyhkivän uuden kauden alla hyvin. Joukkue avaa sesongin urakkansa HPK:n vieraana torstain finaaliuusinnassa.

Miten se kesä sitten meni?

Manner kertoi, että valmentajien tehtävä kesän aikana on ollut tutkia viime kauden mestarijoukkueita ympäri maailman siten, että omaa peliä pyrittäisiin samalla kehittämään. Seurajohto on puolestaan paikannut menetyksiä täsmähankinnoilla.

– Koossa näyttää olevan sellainen joukkue, mikä on täynnä hienoja ihmisiä sekä pelaajia, jotka haluavat tehdä kovasti töitä toistensa eteen.

– Se on meidän tavoite, että kun viimeinen peli on pelattu, joukkue pystyisi olemaan taas samassa mentaalisessa tilassa, kuin viime kaudella.

LUE MYÖS:
Liigan kausiennakko: Kärpät kuuluu taas kärkeen, mutta runkosarjan voittomarssi loppuu – alakerta herättää kysymyksiä