Ennen MM-kisoja ja niiden aikaan Leijonien tekeminen loi paljon puhetta. Nimettömään joukkueeseen ei luotettu, ja lisää rapaa niskaan toi alkulohkon päätöspelissä koettu katastrofaalinen, ehkä joidenkin mielestä nolo tappio Saksalle.

Tuo 2-4-häviö tiesi sitä, että Suomelle tuli puolivälierässä vastaan Ruotsi. Eli NHL-joukkue.

Kultaleijonien hyökkääjä Toni Rajala oli varsin hilpeissä tunnelmissa MTV Uutiset livelähetyksessä. Hän paljasti tappiosta huiman yksityiskohdan.

– Tässä on pieni inside-juttu. En tiedä, saisinko kertoa tätä uutisiin. Meidän joukkueenjohto oli taktikoinut Saksa-häviön. Me pelaajat emme tietäneet sitä.

Viime vuoden kisoissa Suomi lähti lauluun puolivälierissä Sveitsiä vastaan. Nyt sama maa oli alle sekunnin päästä välieräpaikasta Kanadaa vastaan. Vaahteranlehtipaidat tasoittivat varsinaisen peliajan viimeisillä kymmenysosilla ja voittivat jatkoajalla.

– Sveitsi olisi ollut tosi paha vastus puolivälierään. Me otimme mieluummin Ruotsin änäriäijät vastaan. Meillä on Marko-Mörkö! Rajala virnuili.

– Meidän koutsit ovat oikeasti neroja.

Marko ”Mörkö” Anttilasta Bielin hyökkääjällä oli sanansa sanottavana. Kipparin maali alkoi tuntumaan maailmanmestaruudelta finaalissa.

– Heti kun Mörkö laittoi sisään, niin tajusin, että tämä on meidän peli. Kun Mörkö on pelipäällä, niin koko joukkue on pelipäällä.

MM-kisoissa tehot 1+4=5 tehnyt Rajala oli kunnosta päätellen nauttinut mestaruudesta pidempään varsin perinteisellä suomalaisella tavalla. Se on toki täysin ansaittua. Kansakin on ollut mukana.

– Tällaisten ihmisten edessä pakko tässä on jaksaa. Aika once in the lifetime, kun saa olla Tampereella torijuhlissa.

– Kiitos koko Suomen kansalle. Uskoitte, ehkä alussa ette, mutta loppua kohden parani ja uskoitte meihin. Tämä on koko kansan mitali.

Pelaaja uskalsi katsoa myös ensi vuoteen, vaikka kekkerit ovat vielä mitä ilmeisemmin pahasti kesken.

– (Päävalmentaja Jukka) Jalosen kanssa sovittiin, että kisapassi on jo leimattu ensi kaudeksi Sveitsiin. Jos en ole pelaajana, olen joko houstina tai fanina. Se on aika nättiä. En tiedä, koska on viimeksi kisapassi leimattu jo vuosi ennen kisoja. Aika hienoa lähteä ensi kauteen, Rajala vitsaili leveä virne kasvoilla.