Jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen vakuuttaa SuomiKiekolle EHT-turnausten olevan paljon ajateltua tärkeämpiä Suomen MM-menestyksen kannalta.

Ympäri Eurooppaa pelattavat EHT-turnaukset saavat yleensä varsin vähän huomiota jopa kiekkohullun suomalaisen kiekkokansan keskuudessa.

Turnauksia väheksytään ajoittain merkityksettöminä harjoituspeleinä. Kiekkotuntijoiden mukaan kyse onkin kuitenkin nimen omaan harjoituksesta, joskin erittäin tärkeästä sellaisesta.

Sihvonen muistuttaa EHT-turnausten olevan Leijonille arvokkaita jaksoja rakentaa ja kehittää tulevan kevään MM-joukkuetta.

Kyse on pitkästä valmistautumisajasta, jota NHL-pitoisilla ryhmillä ei ole. Mikä merkitys sillä on, että sama joukkue on yhdessä monta viikkoa?

[readmore from=”leijonat”]

– Totta kai sillä on aivan valtava ja ratkaiseva merkitys. Ainakin tälle joukkueelle oli, että oli kuukauden yhdessäololeiri ennen turnausta, Sihvonen korostaa SuomiKiekon haastattelussa.

– EHT:n osalta vaihtelee kovasti. Joskus Karjala-turnauksestakaan ei ole lopullisessa MM-joukkueessa kovin montaa. EHT ei välttämättä liity MM-kisoihin, se riippuu NHL-miesten saatavuuteen. Siellä ajetaan sisään laajemmassa silmänaloissa pelaajia, vihitään ikään kuin uusia pelaajia leijonatouhuun, konkarivalmentaja perustelee kantaansa.

Vaikka EHT-turnausten profiili on ollut matala, on niiden merkitys kotimaisen kansainvälisen kiekkoilun kannalta suuri. Uudet tähtinimet tekevät usein debyyttinsä leijonapaidassa europeleissä.

– EHT on äärimmäisen tärkeä suomalaiselle lätkälle. Toisina kausina se hyödyttää suoraan MM-kisoja, mutta aika usein se on se, missä uudet tulijat saavat tulikasteen. Oikeastaan varmaan melkein kaikki pelaajat ovat saaneet leijonapelaajana tulikasteen EHT:ssä, Sihvonen väittää.

Haastattelu: Jaakko Perttilä, SuomiKiekko