Liigan loppuotteluennakko: Näin käy Kärpät-HPK-sarjassa

© Kuva: Ilari Isotalo

Liigakausi 2018-19 huipentuu loppuottelusarjaan, jossa Suomen mestaruudesta mittelevät Kärpät ja HPK.

SuomiKiekko-sivuston Toni Tuomala ja Miska Miettinen ennakoivat otteluparin joukkueet, ja antavat omat näkemyksensä siitä, kuinka taisteluparissa käy.

Kärpät-HPK

(Runkosarjan voitot 4-2)

Kärpät:

Miettinen – Kärpät on erikoinen joukkue. Tuntui, ettei sen edes tarvinnut laittaa Ilvestä ja HIFK:ta vastaan kaukaloon kaikkea, mutta niin vain joukkue rynni finaaliin. Kun HIFK oli löytämässä langasta kiinni, muutti joukkue pelitapaansa reagoiden vastustajaan.

HIFK pisti kuitenkin vielä vastapalloon päästen niskan päälle viimeiseksi jääneessä matsissa. Atte Engren joutui torjumaan vain yhdeksän kertaa Veini Vehviläisen venyttyä pikkumustan eteen 28 kertaa – ja numerot taululla olivat 0-3.

Eihän Kärpät esittelyitä kaipaa. Yksilöosaaminen on tiedossa, joukkuepelaamisen taso on tiedossa. Suurin vahvuus pudotuspeleissä on silti ollut mainittu tilanteisiin ja vastustajaan reagoiminen. Timanttista.

Tähän on muuten pakko nostaa esille eräs jännittävä seikka. Mediassa leivisi taannoin juttu, jonka mukaan esimerkiksi Vehviläinen sekä Jani Hakanpää, Ville Leskinen, Atte Ohtamaa olisivat lähdössä Oulusta.

Miettikää oikeasti. Joukkue on menettämässä neljä maajoukkuetason avainpelaajansa. Eikä se ole kriisi, vaan normisettiä. Missä muussa vaan liigaseurassa neljän tähtistatuksen soturin lähteminen kirpaisisi ja kauan. Kärpät on suvereeni lippulaiva suomalaisessa kiekossa.

Tuomala – Kärppien ylistyslaulut on moneen kertaan laulettu. Joukkue on hyökkäyksen, puolustuksen sekä maalivahtipelillä mitattuna Liigan selkeä ykkönen.

Silti oululaisten pudotuspelipelaaminen on jättänyt paljon toivomisen varaa. Moni on antanut joukkueelle pyyhkeitä siitä, ettei kaukalossa nähdä parasta suoritusta. Silti Kärpät on läpsytellyt jokaisesta pudotuspelisarjasta selvästi jatkoon.

Nyt joukkueen nuoriso-osasto Rasmus Kupari ja Aleksi Heponiemikin on saatu viimein hereille. Oululaisten mestaruusjunaa on enää tässä vaiheessa vaikea saada pois raiteiltaan.

Joukkue on täynnä kokemusta maailmalta sekä Liigan pudotuspeleistä. Viimeistään nyt Kärppien voi odottaa laittavan kaikkensa likoon.

HPK:

Miettinen – Allekirjoittanut uskoi tässä samassa juttusarjassa puolivälierien aikaan HPK:hon, mutta semifinaaleissa liputin Tapparan puolesta. Ehkä tämä kertoo siitä, että olen uskonut hämeenlinnalaisten potentiaaliin, mutta silti joukkue on yllättänyt suuresti.

Kerhon timanttiset kapteenit johtavat laivaa kohti tuntematonta. Kippari Otto Paajanen, hyökkääjä Jere Innala, pakki Petteri Nikkilä ja maalivahti Emil Larmi (kuvassa) ovat tällä hetkellä sillä tasolla, että jokainen joukkue haluaisi heidät itselleen pelillisiä seikkoja tuijottamalla.

Mutta riittääkö heidän panoksensa? Kärppien kokoonpano on uskomattoman laaja, eikä esimerkiksi Mika Pyörälän putoaminen haittaa. Joukkueesta löytyy yksilöitä edelleen Kerhoa enemmän. Ja yksilöthän nämä pelit ratkaisevat tavalla tai toisella – maagisilla maaleilla tai haastoilla, isoilla kopeilla, jäähyjen hankkimisilla tai tappamisilla ja niin edelleen.

Se on iso kysymys, kuinka HPK onnistuu näissä? Jos onnistuu, voi joukkue venyttää sarjaa. Mestaruuteen ei silti riitä, ei millään.

Tuomala – HPK on tällä kaudella ollut Liigan oma Vegas Golden Knights. Joukkuetta on ennustettu laulukuoroon jokaisessa käänteessä, mutta joka kerta Daavid on selättänyt Goljatin. Nyt vastaan tulee kuitenkin jättiläisten kuningas, Oulun Kärpät.

Hämeenlinnalaisten kokoonpano on pullollaan läpimurtokautensa pelanneita pelimiehiä. Eikä pidä unohtaa Arto Laatikaista, joka on niin ikään noussut ratkaisupeleissä uudelle tasolle.

Silti minun on vaikea nähdä, että HPK pystyisi huimasta taistelustaan huolimatta kaatamaan Kärppiä. Paperilla oululaiset ovat vahvempia jokaisella mittarilla mitattuna. Paitsi ehkä valmennuksessa vaikka Mikko Manner erinomainen onkin.

HPK:n kausi tulee päättymään hopeajuhliin, mutta ensin joukkue laittaa varmasti Kärpät tiukille.

Näin käy: Kärpät Suomen mestariksi voitoin 4-3.