Toronto Maple Leafsin supertähti Auston Matthews jysäytti tiistaina viikon kovimman uutispommin solmimalla viisivuotisen ja 11,634 miljoonan dollarin palkan takaavan jättisopimuksen.

Suomalaiset nuoret tähtihyökkääjät Patrik Laine, Mikko Rantanen ja Sebastian Aho ovat vastaavassa tilanteessa Matthewsin kanssa, eli heidän kaikkien tulokassopimuksensa päättyvät tähän kauteen.

Laineen ja Rantasen tilanne on kuitenkin hieman kinkkisempi kuin voisi uskoa. Nimettömänä pysyttelevä NHL-pomo pitää mahdottomana, että suomalaiskaksikko voisi saada vastaavia summia kuin Matthews ja taustalla on hyvinkin looginen syy.

– Rantanen ja Laine tulevat olemaan kiinnostavia tapauksia. Kummankin joukkueessa parhaat pelaajat ovat alipalkattuja. Jos olisit Colorado, ja sinulla olisi Nathan MacKinnon tienaamassa kuutta miljoonaa dollaria, antaisitko Rantaselle 10 miljoonan dollarin palkan? Et tietenkään, koska se tuhoaisi pukukopin. Mark Scheifele tienaa 6,1 miljoonaa dollaria, joten annetaanko Laineelle 10 miljoonaa dollaria? Näiden joukkueiden täytyy valita lyhyempi sopimus, jotta he voivat asettaa pienemmän palkan siihen ja taata parhaalle pelaajalleen, että heidän palkkaansa ei ylitetä tuplasti, NHL-pomo latasi The Athletic -lehden haastattelussa.