Onko ilahduttanut valopilkku Liigan suurin yllättäjä? “Salaisuus on siinä, ettei se ole mitään salaisuutta”

Kuten esimerkiksi sarjataulukkokin todistaa, on Ilves keskittynyt Liigassa syksyn aikana oikeisiin asioihin. Esimerkiksi joukkueen pisin tappioputki on kestänyt vain kahden pelin verran, eikä tulosten valossa todellisia selkäsaunoja ole tullut kertaakaan.

Tupsukorvien leirissä keskityään päivä kerrallaan -elämiseen.

– Sellaisen kymmenennen kierroksen kohdalla on hyvä katsoa, että missä mennään, puhelimitse tavoitettu Ilves-luotsi Karri Kivi valaisee SuomiKiekolle.

– Voittopeli pitää nollata yhtä nopeasti kuin vaikeampikin peli.

– Syy, miksi korostan ”tänään, tässä ja nyt” -ajattelutapaa on se, että joku voittopeli pitää nollata yhtä nopeasti kuin vaikeampikin peli. Pohjaan pitää keskittyä, koska se vie terän pois, jos asioita tekee kummassakin vähän etukäteen, luotsi järkeilee.

Vaikka runkosarjassa jokainen joukkue pelaa 60 ottelua, pitää pienimpiikin asioihin reagoida kesken talven. Pienistä puroista voi kasvaa isokin virta, jos epäkohtiin ei puutu.

– Salaisuus on siinä, ettei se ole mitään salaisuutta.

– Salaisuus on siinä, ettei se ole mitään salaisuutta. Aina, kun joukkueessa toimii tai ei toimi joku asia, niin molempiin suuntiin täytyy reagoida. Jos joku asia ei toimi, niin sitä pitää muuttaa.

Nykyjääkiekosta puhuttaessa pelin vauhti ja tempo ovat sanoja, jotka pulpahtelevat pinnalle jatkuvasti. Liigassa on syksyn aikana kuitenkin korostunut se, että mitä paremmin koko paketti on joukkueella kokonaisvaltaisesti kasassa, sen parempia tulokset ovat.

Esimerkiksi sarjakärki Kärpät oli ennen lauantain kierrosta tehnyt eniten maaleja ja samalla päästänyt vähiten.

– Jokaisella joukkueella on varmaan joku asia, mikä ei toimi. Sitten muiden (asioiden) täytyy kompensoida, Kivi näkee.

Myös Ilveksellä pyyhkii hyvin kokonaispakettia tuijottamalla, sillä joukkue oli esimerkiksi tehnyt Liigassa maaleja kolmanneksi eniten ja päästänyt neljänneksi vähiten ennen lauantain pelejä. Silti petrattavaakin on.

– Me tiedostamme myös, että esimerkiksi erikoistilanteita pitää saada paremmaksi kun pelejä halutaan voittaa.

Vaikka Kiven luotsaaman Ilveksen erikoistilannepelaaminen onkin ehkä tökkinyt, ei joukkueella ole mitään syytä laittaa päätä pensaaseen. Ennen lauantaina kierrosta joukkue keikkui sarjataulukossa tasaisen keskikastin sijoilla.

Miska Miettinen