Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari Juuso Välimäki, 19, ihastuttaa Calgaryssa. NHL:ään murtautuva puolustaja sai taalajäillä liki 800 ottelua pelanneen kollega Mark Giordanon kehut Flamesin kotisivujen haastattelussa.

– Sillä ei ole mitään, kuka on vastassa. Hän ei pelkää. Se ei ole helppoa hänen ikäisenään, uskokaa minua, kokenut 34-vuotias puolustaja hehkutti.

Kanadalaispakki debytoi NHL:ssä kaudella 2005-06, mutta vasta seuraavalla sesongilla hän pääsi irti kunnolla. Ottelumäärä runkosarjassa kasvoi seitsemästä 48:ään. Giordano tietää, missä tilanteessa ensimmäiset luistimenpiirtonsa taalajäihin tekevä suomalaislupaus on.

– Omien joukkuetovereiden ympärillä nuori on ujo. Jäällä tällainen pelaaja pelaa niitä vastaan, joita hän on seurannut koko elämässä ajan. 19-vuotiaana minä en todellakaan ollut noin itsevarma.

Välimäki väläytteli osaamistaan harjoitusotteluissa monipuolisesti yltäen esimerkiksi pisteille. Giordano kehuikin suomalaisen otteita laajasti.

– ”Vali” teki muutamia sellaisia ratkaisuja paineen alaisena, mihin monet eivät pysty, vaikka he olisivat pelanneet kuinka monta peliä hyvänsä NHL:ssä.

– Hän on taitava ja hänellä on oikeaa asennetta. Hän on ehdottomasti huippuluokan pakki tulevaisuudessa.

WHL:ssä kolme edellistä kautta pelannut suomalainen on itsekin luonnollisesti tyytyväisen oloinen herkullisessa tilanteessa.

– Olen onnellinen pelatessani täällä näitä vastaan, Välimäki veisteli.

Calgary Flames aloittaa uuden sesongin Suomen aikaa varhain torstaiaamuna ottelulla Vancouver Canucksia vastaan.