NHL:n työsulku on tilanne, jollaista ei yksikään osapuoli halua. Eivät fanit, eivät pelaajat, eivät omistajat.

Silti tämä uhka leijuu reilun vuoden päässä. 1. syyskuuta 2019 liigalla on mahdollisuus purkaa työmarkkinasopimus ja pari viikkoa myöhemmin, 15. syyskuuta pelaajayhdistys NHLPA:lla on vastaava optio.

Nykyiset työehtosopimusneuvottelut eivät voi kuitenkaan päättyä ennen syyskuuta 2020. Mikäli työsulku tapahtuu, sen olisi määrä alkaa juurikin ensi vuosikymmenen alussa.

– Molemmat osapuolet ovat varautuneet työsulkuun kauan. Minä aidosti uskon, että kumpikin osapuoli haluaa pelien jatkuvan. Me haluamme pelata ja omistajat haluavat tehdä lisää rahaa, Edmonton Oilersin tähtihyökkääjä Connor McDavid kommentoi asiaa.

Pelaajia kuitenkin hiertää suuresti se, miten nykyinen voitonjako tapahtuu. Samaan aikaan kun palkkakatto nousee, voitot eivät välttämättä nouse suhteessa saman verran. Erotuksen maksavat lopulta pelaajat, joiden palkoista rahat pidätetään.

– En välitä siitä, että kuinka paljon saat rahaa tai mitä teet. Allekirjoitat sopimuksen, jolloin tunnet että olet ansainnut sen ja odotat, että työnantajasi hoitaa oman osansa sopimuksesta. Joka kauden päätteeksi he ottavat 10, 12, 15 tai joskus 20 prosenttia palkasta? Mielestäni se on potku tiedät-kyllä-minne, Chicago Blackhawksin kapteeni Jonathan Toews sanoi.

– En hyväksy tuollaista ja mielestäni on paljon asioita, joita NHL voi tehdä mainostaa peliä ja parantaa lajin liiketoimintapuolta. Heidän virheitään ei pidä maksattaa pelaajien taskuista.

Pakkaa sekoittaa lisäksi pelaajien halu päästä olympialaisiin. Pelaajayhdistyksen pomon Don Fehrin mukaan olympialaiskortin pelaamista ei ole vielä suljettu pois. Pelaajat tunnetusti haluavat mukaan kansainväliseen huipputurnaukseen, mutta omistajat eivät ole yhtä innostuneita päästämään työntekijöitään vastikkeettomasti pois.

– Me haluamme pitkäaikaisen sopimuksen omistajien kanssa kansainvälisestä kalenterista. Mielestäni he jakavat näkemyksen, vaikka heidän näkemyksensä asiasta on huomattavan erilainen. Mutta haluan uskoa, että voimme selvittää asian. Tuleeko olympialaisiin meneminen olemaan yksi aihe neuvotteluissa? En voi sanoa sitä vielä. Onko se mahdollista? Totta kai.