Karu päätös: Liigan maalikuninkaalle lätkäistiin pelikieltoa – ”Piittaamattomasti vaaransi vastustajaa”

© Kuva: Ilari Isotalo

Liigan kurinpito on tuominnut TPS:n hyökkääjän Oula Palveen kahden ottelun mittaiseen pelikieltoon.

Palve taklasi tiistaina Jukureiden hyökkääjää Janne Ritamäkeä päähän, jonka seurauksena TPS-tähti heitettiin ulosajolla pihalle.

Palve johtaa Liigan maalipörssiä kuudella osumallaan.

Kurinpidon perustelu:

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Ritamäki pelaa keskialueella kiekon Jukurien hyökkäyspäätyyn ohi edessään olevan TPS:n puolustajan, pyrkien lähtemään hakemaan irtokiekkoa päädystä. Välittömästi tämän jälkeen Ritamäen kanssa samansuuntaisesti luisteleva Palve leikkaa Ritamäen editse samalla taklaten tätä. Palve tulee taklaukseen takaviistosta ns. kuolleesta kulmasta. Palveen taklaus kohdistuu Ritamäen ylävartaloon ja päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Palveen taklaus täyttää päähän kohdistuvan taklauksen tunnusmerkistön, koska se aiheuttaa kontaktin taklatun pelaajan päähän. Kurinpitodelegaatio toteaa myös, ettei kontakti aiheuta vastustajan loukkaantumista. Taklaus on suoritettu hieman ennen taklauksen osumista kiekosta luopuneeseen vastustajaan.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Ritamäki on taklaushetkellä vielä kiekollinen pelaaja, jota voidaan sääntöjen mukaisella tavalla taklata. Toisaalta kurinpitodelegaatio katsoo Palveella olevan korostunut vastuu siitä, että tämän kaltainen taklaus – kuolleesta kulmasta leikkaus juuri kiekosta luopuneeseen vastustajaan – ei aiheuta kontaktia taklatun pelaajan päähän. Koska kuitenkin taklauksessa aiheutuu osuma Ritamäen päähän, kurinpitodelegaatio katsoo, että taklauksella on piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa. Kurinpitodelegaatio pitää edellä mainituista syistä ja tilannetta kokonaisuutena arvioiden Palveen suorittamaa taklausta ottelurangaistuksen arvoisena tekona, josta määrätään kahden ottelun pelikielto.

Palveella ei ole huomioon otettavaa kurinpitohistoriaa Liigassa.