Jokerit kohtaa perjantai-illan kunniaksi KHL:n kärkikamppailussa Avtomobilist Jekaterinburgin.

Kumpikin joukkue on pelannut erinomaisen syksyn. Jokerit on läntisen konferenssin piikkipaikalla ja Avtomobilist johtaa puolestaan itäistä konferenssia.

Viasatin asiantuntijana työskentelevä Antti-Jussi Niemi ennakoi hienoa kiekkoiltaa.

– Kärkikamppailu on herkullinen. Avtomobilist on vahvistunut ihan pirusti viime kaudesta.

– Kyllä se on yllätys molempien joukkueiden osalla, että he ovat pelanneet näin hyvin. Avtomobilist on puhtaalla pelillä ja Jokerit on hävinnyt vain yhden pelin, joka sekin oli jatkoajalla, Niemi kommentoi SuomiKiekolle.

Niemen mukaan helsinkiläisten pelillinen taso on päässyt yllättämään.

– On ehdottomasti. Joukkueen peli on niin valmista, raikasta ja rohkeaa. Valmennukselle ja pelaajille on annettava iso kunniia siitä.

Jokereiden peli ei ole muuttunut isossa mittakaavassa viime kaudesta. Valmentajanvaihdos on tuonut lähinnä omat uudet sävynsä pelaamiseen.

– Joukkuehan sai viime vuonna vastaavan alun, mutta kyllä Jokerit kääntää peliä tänä vuonna piirun verran nopeammin. Nämä Marjamäen (Lauri) tuomat jutut ovat ihan nyanssieroja viime vuoden Jalosen (Jukka) pelitapaan.

– Joukkue on onnistunut laajalla rintamalla. Kuuden parhaan pistemiehen joukossa on joka ketjusta äijä.

Niemi jakaa kiitosta Jokereiden rekrytointiosastolle.

– Hankinnat ovat onnistuneet heti alkukaudella hyvin. Viktor Lööv on ollut todella laadukas puolustaja ja Geoff Platt ja Sakari Manninen ovat olleet hyviä hyökkäyksessä.

Entinen Jokerit-puolustaja tietää syyn, miksi seura on pärjännyt tänä syksynä KHL:n perinteisiä mahtijoukkueita paremmin.

– Peli on heillä valmiimpaa. Tuntuu myös, että pelaajat ovat tosi hyvässä kunnossa. Viisikko pelaa tiiviisti ja yhdessä. SKA:kin oli Jokereita vastaan todella pelokas joukkue. Jokerit on tappanut monta peliä toisessa erässä, kun se on päässyt mylläämään pitkiä aikoja vastustajan päädyssä pitkän vaihtomatkan avustuksella.

Tämän illan ottelussa Jokeri-puolustuksen pitää olla hereillä.

– Maalintekovoima ja hyökkäys on Avtomobilistilla mieletön. Puolustus ja maalivahtipeli on heillä ihan perustasolla, mutta se hyökkäyksen tulivoima on kantanut todella hyvin. Tuloksia on tullut totta kai myös sen avulla, kun ylivoima ja alivoima on toiminut, Niemi kertoo.

Jokerit on ollut viime viikkoina paljon julkisuudessa negatiivisissa yhteyksissä, vaikka joukkueen peli on toiminut. Niemi ymmärtää osan kritiikistä.

– Nyt on ollut aika yliampuvaa, mutta kyllä siellä on hyviäkin kriittisiä juttuja ollut. Se kuuluu tähän lajiin. Toki se kulma on aina välillä kyseenalainen. Kyllähän tyhjästä katsomosta Jokereiden pelitä saa kuvan vaikka erätauolla. Eniten minua harmittaa pelaajien ja Marjamäen puolesta, että se hyvä peli on jäänyt kaiken politiikan varjoon. Se on todella lähellä parasta lätkää, jota Suomessa on pelattu, Niemi toteaa.

Illan ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä sekä Viasat Jääkiekko -kanavalla että Viaplayssa. Kiekko tiputetaan jäähän klo 18.30. Ottelun studio-osuus alkaa tasan 18.00.

Jesse Happonen