Toronto Maple Leafs kohautti perjantaina nimeämällä vasta 31-vuotiaan Kyle Dubasin perinteikkään NHL-seuran GM:n tehtävään.

Ai miten niin kohautti? 31 vuotta on erittäin nuori ikä NHL-pomolle varsinkin Torontossa, jossa edellinen GM oli kaiken nähnyt 75-vuotias Lou Lamoriello.

Dubasin jyrkkää uranousua voisi verrata Columbus Blue Jacketsin GM:n Jarmo Kekäläisen vastaavaan.

Kekäläinen oli itse 31-vuotiaana HIFK:ssa kasaamassa mestaruusjoukkuetta seuraavalle kaudelle. Häntä pidettiin poikkeuksellisen nuorena siihenkin tehtävään, mutta menestyksestä huolimatta NHL:n johtotehtävät saivat odottaa itseään vielä pitkään.

Kekäläinen nimettiin Blue Jacketsin apulais-GM:n tehtäviin 40-vuotiaana. Takana oli tuossa vaiheessa vuosien kokemus NHL-seurojen pelaajatarkkailijan töistä. Tähän päälle Kekäläinen työskenteli vielä Jokereissa GM:n tehtävissä useamman vuoden ennen kuin vastaava titteli odotti Columbuksessa.

Eikä Kekäläisen urapolku ole poikkeuksellinen. GM:n tehtävään kuljetaan NHL:ssä usein pitkä polku.

Dubasin ura edennyt raketin lailla. Hän hoiti jo 25-vuotiaana juniorisarja OHL:ssä oman kotikaupunkinsa joukkueen Sault Ste. Marie Greyhoundsin GM:n tehtäviä.

Hyvä työ siellä palkittiin ja Maple Leafsin presidentti Brendan Shanahan palkkasi Dubasin NHL-seuran apulais-GM:n tehtäviin ainoastaan 28-vuotiaana.

Samalla AHL-seura Toronto Marliesin GM:nä toiminut Dubas on tehnyt todella kovaa tulosta farmisarjassa. Marlies on ollut kolmen edellisen kauden aikana kahdesti AHL:n runkosarjan paras joukkue, minkä lisäksi pelaajien kehittäminen Maple Leafsin NHL-miehistöön on toiminut paremmin kuin hyvin.

Nyt Dubas vastaa jatkossa seuran menestyksestä Torontossa, jossa fanit ovat NHL:n vaativimpia ja paineet sitä myöten äärimmäisen kovat.

40 apulais-gm