Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF juhlii tänä vuonna 110-vuotissynttäreitään.

Kymmenen vuotta sitten se julkaisi kaikkien aikojen parhaan MM- ja olympiajoukkueen, ja haluaa nyt rakentaa superkentällisen kuluneen vuosikymmenen ajalta.

Kaikkien aikojen joukkueen tapaan, vuosien 2008-2017 tähtiryhmään ei mahtunut ainuttakaan suomalaisnimeä.

Oletko valintojen kanssa samaa mieltä?

Sentteri:

Sidney Crosby (Kanada). NHL-supertähti ei ole hävinnyt vaahteranlehtipaidoissa sitten olympiavuoden 2010. Sen jälkeen hän on pelannut yhteensä 26 ottelua, joista saaliina on kaksi olympiakultaa, yksi maailmanmestaruus sekä yksi World Cup. Hän on ainoa pelaaja historiassa, joka on voittanut nämä kilpailut kapteenina.

Oikea laita:

Jaromir Jagr (Tshekki). Legendaarinen hyökkääjä on pelannut viimeisen kymmenen vuoden aikana viidet MM-kisat ja kahdet olympialaiset. MM-jäiltä hän voitti yhden kullan ja pronssin. Jagr oli maajoukkueensa ehdoton ykköspelaaja vuosien ajan.

Vasen laita:

Aleksandr Ovetshkin (Venäjä). Venäläinen tähtihyökkääjä ei ole jättänyt MM-kisoja usein väliin. Kymmenen vuoden sisällä hän on pelannut yhdeksän MM-turnausta, joista matkamuistoiksi tarttui kolme kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Vuosikymmenen maalitykki, IIHF kuvailee.

Puolustus:

Drew Doughty (Kanada). Hän on pelannut vain neljä kertaa MM-turnauksessa, mutta ei ollenkaan huonolla tuloksella: kolme kultaa ja yksi hopea. Los Angeles Kingsin supertähti oli vasta 20-vuotias, kun hän edusti Kanadaa Vancouverin olympialaisissa. Hän oli myös Sotshissa mukana, kun Kanada voitti toisen perättäisen kultamitalin. Palkintokaapista löytyy myös World Cup.

Oliver Ekman-Larsson (Ruotsi). Viime kevään maailmanmestari on johtanut Tre Kronoria neljä kertaa MM-tasolla. Taitava kiekollinen pakki on pelannut 54 maaottelua ja voittanut kaikki MM-mitalivärit sekä olympiahopeaa.

Maalivahti:

Carey Price (Kanada). Huippuvahti pelasi yhdet olympialaiset ja World Cupin. Tilille jäi kaksi kultaa ja täydellinen voittosaldo 10-0-0. Näiden aikana Price päästi maaleja vain yhden osuman keskiarvolla.

Valmentaja:

Mike Babcock (Kanada). Nykyisin Toronto Maple Leafsin käskyttäjänä toimiva Babcock valmensi Kanadan kahteen olympiavoittoon ja yhteen World Cup -herruuteen.

Suomalaiset kakkoskentässä

Jos IIHF olisi rakentanut myös kakkoskentän, olisi siellä nähty mahdollisesti kaksi suomalaista. Kaikkien aikojen olympiapistenikkari Teemu Selänne valittiin Jagrin jälkeen toiseksi parhaaksi laituriksi ja vuoden 2011 kultakapteeni Mikko Koivu mainittiin vaihtoehdoksi sentterin paikalle.

Historian paras ryhmä

IIHF julkaisi kymmenen vuotta sitten historian parhaan joukkueen. Kuuden henkilön rosteriin mahtui peräti neljä Punakoneen legendaa.

Hyökkääjät:
Wayne Gretzky (Kanada)
Valeri Kharlamov (Neuvostoliitto)
Sergei Makarov (Neuvostoliitto)

Puolustajat:
Borje Salming (Ruotsi)
Slava Fetisov (Neuvostoliitto)

Maalilla:
Vladislav Tretiak (Neuvostoliitto)

 

Lähde: IIHF