Jääkiekossa, kuin myös muissa urheilulajeissa, tykätään jossitella. Esimerkiksi NHL:n varaustilaisuudet laittavat miettimään, että ”mitä jos olisimme valinneetkin toisin?”

Suosittu urheilulehti The Athletic käänsi kelloja taakse päin ja suoritti vuoden 2015 varaustilaisuuden uudelleen. Lista muuttuikin radikaalisesti, sillä moni pelaaja on yllättänyt viimeisten kolmen vuoden aikana – positiivisesti ja negatiivisesti.

The Athletic ei tee muutoksia kärkikaksikkoon. Connor McDavid sai pysyä ykkösnimenä ja Jack Eichel kakkosena. Kolmanneksi nostettiin Mathew Barzal, joka on todennäköisin voittaja kuluneen kauden parhaaksi tulokkaaksi. Silloin Barzalin varasi New York Islanders kolmantena olleen Arizona Coyotesin sijaan.

Vuonna 2015 ensimmäisellä kierroksella varattiin ainoastaan yksi suomalainen, Mikko Rantanen (Colorado Avalanche numerolla 10). Lehti nostaa suomalaishyökkääjän sijoituksen sijalle kuusi eli New Jersey Devilsin varattavaksi.

– Rantanen on yksi kolmesta vuonna 2015 varatusta pelaajasta, joka on ylittänyt 80-pisteen rajan. 193-senttinen kaveri, joka osaa tehdä maaleja ja syöttää? Kyllä kiitos. Lisäksi, Devilsin varaama Pavel Zacha on osoittautumassa todella isoksi hutilaukaukseksi.

The Athletic valitsee ykköskierrokselle vielä kaksi suomalaista. Sebastian Aho varattiin Carolina Hurricanesiin vasta numerolla 35, mutta tässä listauksessa hänet olisi pitänyt varata jo 12. Dallas Stars otti sen sijaan Denis Gurianovin, joka on myös lähellä floppihankintaa.

Suurin suomalaisyllättäjä löytyy listauksessa sijalta 22. Lehti valitsi Washington Capitalsin ykköskierroksen varaukseksi puolustaja Sami Nikun, joka varattiin todellisuudessa vasta seitsemännellä kierroksella 198. nimenä. Niku rantautui Pohjois-Amerikkaan viime syksynä ja hänet valittiin AHL:n tähdistökenttään kuluneen kauden päätteeksi, joten jättimäinen loikka sijoituksissa on ymmärrettävä.

Lehti antoi myös erityismaininnat pelaajille, jotka olisivat kuuluneet ainakin toiselle kierrokselle. Heidän joukossaan oli puolustaja Markus Nutivaara, joka varattiin NHL:ään vasta vuorolla 189.

Listalta löytyy myös muita isoja muutoksia. Esimerkiksi venäläistaituri Kirill Kaprizov varattiin 135. pelaajana, mutta olisi uusinnassa varattu Boston Bruinsiin 13. nimenä.

2015 varaustilaisuuden (uudistettu) ykköskierros

1.Connor McDavid, Edmonton
2. Jack Eichel, Buffalo
3. Mathew Barzal, Arizona
4. Zach Werenski, Toronto
5. Mitch Marner, Carolina
6. Mikko Rantanen, New Jersey
7. Ivan Provorov, Philadelphia
8. Noah Hanifin, Columbus
9. Brock Boeser, San Jose
10. Kyle Connor, Colorado
11. Dylan Strome, Florida
12. Sebastian Aho, Dallas
13. Kirill Kaprizov, Boston
14. Thomas Chabot, Boston
15. Travis Konecny, Boston
16. Jack Roslovic, NY Islanders
17. Timo Meier, Winnipeg
18. Vince Dunn, Ottawa
19. Jake DeBrusk, Detroit
20. Daniel Sprong, Minnesota
21. Travis Dermott, Ottawa
22. Sami Niku, Washington
23. Anthony Beauvillier, Vancouver
24. Ilja Samsonov, Philadelphia
25. Colin White, Winnipeg
26. Adam Gaudette, Montreal
27. Christian Fischer, Anaheim
28. Pavel Zacha, NY Islanders
29. Joel Eriksson Ek, Columbus
30. Oliver Kylington, Arizona