Tanskan MM-kisojen alla on noussut kohu, kun lukuisat Suomen huippupelaajat ovat kieltäytyneet erinäisistä syistä MM-kutsusta.

NHL:ssä pudotuspelejä pelaavat suomalaistähdet Mikko Koivu ja Patrik Laine eivät ymmärrä ihmisten valitusta MM-kisoista kieltäytymiselle.

– Se ei ole reilua. Vain jokainen pelaaja voi itse tietää, miltä omassa kropassa tuntuu. Kukaan muu ei voi tietää, onko siellä vammoja tai muuta. Sitten aletaan itkeä, kun ei tulla kisoihin. Ei tämä 82 ottelun runkosarja mikään kauhean helppo rutistus ole, Laine sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Se, tuleeko joku kisoihin vai ei, on hyvin henkilökohtainen asia. Helposti yleistetään, vaikka tosiasia on, että jos viisi pelaajaa kieltäytyy, todennäköisesti jokaisella on eri syy. On osattava kunnioittaa pelaajan mielipidettä ja harkintakykyä. Jokainen tekee nämä päätökset omaksi parhaakseen, Koivu oli samoilla linjoilla.

Laine jätti viime vuonna MM-kisat väliin ja siitä nousi heti hirmuinen haloo kiekkokansan keskuudessa.

– Maalis-huhtikuussa alkoi bensa loppua, tuntui, ettei yksinkertaisesti enää jaksa. Oli lopulta ihan sama, paljonko lepäsin, ei vain enää jaksanut pelata. Olin pelannut niin paljon jääkiekkoa edellisen puolentoista vuoden aikana, että bensa loppui. Ja jos ei täällä jaksa pelata varttia, miksi lähteä MM-kisoihin puolikuntoisena, 20-vuotias Jets-tähti sanoo.

MM-kisat ovat Laineen mukaan kunnia-asia, mutta peliuraansa hän ei halua riskeerata sen takia.

– Lopulta kyse on vain ja ainoastaan omasta urasta. Sitä on mietittävä, vaikka olisi mitkä kisat edessä. Maajoukkue on aina kunnia-asia, mutta on mietittävä myös sitä, ettei pilaa sen kautta mitään hommia. Eikä tämä tarkoita sitä, etteikö maajoukkueen edustaminen olisi kunnia-asia, arvostan sitä ihan hirveästi.

Joskus päätösvalta MM-kisoihin tulosta ei välttämättä ole pelaajalla, vaan seuralla. Tämä skenaario kävi tänä keväänä Florida Panthersissa, kun seuran GM Dale Tallon pyysi Aleksander Barkovia ja Henrik Borgströmiä jättämään MM-kisat väliin.

– Jos seura sanoo ei, se on silloin ei. Kenelläkään ei ole siinä tapauksessa mitään rutisemista, Koivu kertoo.

– Näissä on aina monta monessa. Yhdellä on sopimustilanne päällä, toisella on loukkaantumisia. Jollakin voi olla alla rikkinäinen kesä, jolloin tietenkin haluat ehjän kesän seuraavan kauden alle. Lähteminen ja lähtemättä jättäminen on jokaisen henkilökohtainen asia, Wild-kippari jatkaa.

Leijonien kapteenina vuodesta 2011 asti toiminut Koivu näkee MM-kisoissa pelaamisen tärkeänä asiana.

– Itselle MM-kisat toivat usein paljon itseluottamusta seuraavaan kauteen ja olen myös sitä mieltä, että pelaaminen kehittää. Toisaalta tämäkin on minun henkilökohtainen mielipide, joka pohjautuu omiin kokemuksiini. Minulle ne reissut ovat kuitenkin aina olleet positiivisia juttuja.

– Muistan edelleen turnauksen, mihin lähdin, kun alla oli vaikea kausi NHL:ssä. Erkka Westerlund oli silloin valmentajana ja pelattiin hyvä turnaus. Muistan sen tänä päivänäkin, miten iso juttu se oli mulle seuraavaa kautta ajatellen päästä silloin MM-kisoissa isoon ruutuun.

Julkisuudessa on noussut paljon puhetta esille, että NHL-tähdillä hiertää jokin asia Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen pelitavassa.

Tämä väite ainakin tyrmättiin suoralta kädeltä.

– Ei sillä ole mitään väliä, miten siellä pelataan. Se on kuitenkin lyhyt turnaus ja muuta, ei pelaaja sellaisia mieti. Maajoukkueessa on aina osaavat valmentajat ja uskon, että kaikki täällä tiedostavat, millaista jääkiekkoa siellä pelataan. Jos sinne mennään, sitä peliä pelataan, se kuuluu siihen tyyliin, Laine sanoo.

– En jaksa uskoa, että kukaan pelitavan vuoksi jäisi pois, se ei ole se syy. Ei pelaaja tuollaisia mieti ja ethän sä edes periaatteessa tiedä sitä pelitapaa etukäteen, koska ei täällä ehdi mitään maajoukkueturnauksia seuraamaan. Valmennus tekee pelitavan ja pelaajat noudattavat sitä, Koivu oli samoilla linjoilla Jets-nuorukaisen kanssa.

Lue Ylen alkuperäinen uutinen klikkaamalla tästä.