NHL:n pudotuspelijärjestelmä on kohdannut viime vuosina kasvavaa kritiikkiä. Moni näkee ongelmalliseksi sen, että divisioonien sisäisiä kamppailuja korostava malli johtaa siihen, että kaksi kärkipään joukkuetta voi kohdata toisensa jo toisella kierroksella. Tällöin automaattisesti yksi suuri mestarisuosikki voi jäädä ulos hyvin nopeasti.

Hyvänä esimerkkinä järjestelmän ”uhriksi” joutumisesta on viime kauden Washington Capitals. Itäisen konferenssin voittaja, joka kohtasi heti toisella kierroksella tulevan mestarin Pittsburgh Penguinsin, joka oli sijoittunut runkosarjassa itäisen konferenssin toiseksi. Penguins voitti sarjan voitoin 3-4.

Capitalsia edustava puolustaja Brooks Orpik muistaa nuo hetket hyvin ja ei löydä logiikkaa mallin taustalta.

– Ei tuossa ole hirveästi järkeä, Orpik sanoi CBC:n haastattelussa.

NHL:n varakomissaari Bill Daly puolestaan pitää nykyjärjestelmää parempana ja tärkeänä nähdä malli pitkän aikavälin ratkaisuna sen sijaan, että keskitytään poikkeustapauksiin.

– Se on toiminut suurimmalta osin siten, kuten olemme odottaneet. Uskon, että pudotuspelit kahden ensimmäisen kierroksen osalta tämä formaatti on parempi. Sarjat ovat paljon intensiivisempiä ja tuttavallisempia tämän kuin vanhan formaatin kanssa, Daly puolustelee.