Tapparan ja TPS:n välinen välieräsarja sen osoitti: oikea vastaus Tapparaa vastaan pelaamiseen ei ole trap.

Päinvastoin. Tapparalta löytyi riittävästi kiekollista taitoa, liikkuvuutta ja vääntövoimaa purkaa TPS:n trap. Samaa ei voi sanoa turkulaisten osalta, jotka jämähtivät kirvesrintojen trapiin toistuvasti, hävisivät tärkeät kaksinkamppailut ja tekivät karkeita virheitä.

Tapparaa vastaan pelatessa tuleen ei vastata tulella. Jukka Rautakorven suojatit pelaavat trapia niin hyvin. Siihen vastataan jollain muulla.

Paras lääke tamperelaisia vastaan on kiekkovarmuus, aloitteellisuus, aggressiivisuus, loputon liike sekä aktiivisuus yhdistettynä vahvaan materiaaliin. Tämän yhdistelmän tarjoaa vain yksi joukkue Liigassa: Oulun Kärpät.

Tappara oli jo yllättävän suurissa vaikeuksissa KalPaa vastaan puolivälierissä. Pelaaminen oli kaukana vakuuttavasta, vaikka välieräpaikka irtosikin voitoin 4-2. Tapparan puolella olivat rutiinin tuoma vahva pelillinen selkänoja sekä KalPan huolimattomuus kiekollisessa pelissä. Nämä takasivat kirvesrinnoille kuudennen peräkkäisen välieräpaikan.

Kärpät ei sorru samanlaisiin alokasmaisiin virheisiin, joita kuopiolaisten nuorelta joukkueelta nähtiin. Muuten kuopiolaisten ja oululaisten pelillinen sapluuna on hyvin toisiaan muistuttava. Rohkeaa, kiekollista, vauhdikasta ja näyttävää.

Tappara kohtaa parempansa

Tappara ja Kärpät eivät voisi olla juuri kauempana toisistaan siinä, miten he lähestyvät peliä. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

Kärpät lähestyy päävalmentaja Mikko Mannerin johdolla peliä aktiivisuuden, aggressiivisuuden, aloitteellisuuden, kiekossa pysymisen ja hurjan liikkeen kautta. Kärpät ei anna vastustajalleen kaukalossa lepohetkiä. Niin kauan kuin pilli ei soi, on joku oululaispelaaja kiekollisen pelaajan kintereillä kuin takiainen. Tuplaamista ja triplaamista nähdään Kärppien kannalta otollisissa paikoissa kaukaloa, joilla luodaan hetkellinen ylivoimatilanne ja riistetään kiekko.

Tällä pelaamisella Kärpät pyrkii olemaan jatkuvasti pelin herra ja hidalgo. Kiekosta ei turhaan luovuta, vaan vauhtia haetaan tarvittaessa myös alempaa. Tärkeää on liike, joka oululaisilla pysähtyy hyvin harvoin. Vikkelät Kärppien pelaajat liikkuvat jatkuvasti kaukalossa. Vahva materiaali antaa oululaisille tuen tämän pelitavan toteuttamiseen.

Jukka Rautakorven Tappara puolestaan pyrkii antamaan aloitteen vastustajalle, ei ota riskejä kiekollisena, pyrkii painamaan jarrua vastustajan vauhtilätkälle ja kyttää omaa tilaisuuttaan iskeä. Jotkut tykkäävät käyttää sanaa passiivinen, mutta se ei allekirjoittaneen mielestä ole tarpeeksi hyvä sana kuvaamaan tätä lähestymistapaa. Pikemminkin se on laskelmoiva.

Vaikka keinot ovat erilaiset, tavoite on sama: olla jatkuvasti peliä hallitseva osapuoli. TPS:ää vastaan se toimi hienosti. Vaikka turkulaiset saivat joitain näennäisiä pyörityksiä kirvesrintojen puolustusalueelle, todellista hallintaa se ei ollut. Tappara oli jatkuvasti kuskin paikalla.

Suurin ero Tapparan ja Kärppien välillä tulee kuitenkin pelitunteessa. Tunne on urheilussa äärimmäisen tärkeä elementti, jota ilman on vaikea menestyä. Tapparan pelitapa kahlitsee tunnetta. Jukka Rautakorpi vetää suitsista aina kun näyttää siltä, että tietynlainen hurmoshenki lisääntyy. Silloin Rautakorpi näkee uhkia. Hän näkee, että tunteet vievät pelaajia liikaa, he alkavat sooloilla ja samalla pelisuunnitelmassa pysyminen vaikeutuu.

Kärppien pelitapa vapauttaa tunnetta. Pieni ylireagointi siellä ja täällä ei ole Mikko Mannerille katastrofi. Antamalla pelaajille luomukiekkoa muistuttavia vapauksia Manner laskee, että pelaajat tuntevat omaavansa valmennusjohdon luottamuksen ja taitoelementti nousee esiin. Pelaajat uskaltavat yrittää hieman riskaabelejakin ratkaisuja siitä huolimatta, että seurauksena voi olla kiekonmenetys. Manner laskee, että näin toimimalla saavutetaan enemmän kuin menetetään.

Siksi tämä finaalisarja tulee olemaan aivan erilainen kuin vuoden 2014 ja 2015 vastaavat. Siksi tämä tulee olemaan mielenkiintoinen, kahden pelitavan kamppailu Suomen mestaruudesta.

Ja varsinkin viimeisen – pelitunteen – vuoksi Tappara kohtaa vihdoin voittajansa ja se sysätään valtaistuimelta sivuun.

Miro Perhe
Twitter: @Ihme_Perhe