Turun Palloseura ja Helsingin IFK kohtaavat perjantaina Liigan pronssiottelussa. HIFK:n kokoonpanosta pomppaa esille yksi yllättävä nimi. Seuran omistaja ja maalivahti Niklas Bäckström on joukkueen kokoonpanossa. Hän toimii Kevin Lankisen varavahtina.

Bäckström ei ole huvin vuoksi kokoonpanossa, eikä Atte Engrenillä ainakaan todennäköisesti ole mitään pelaamista estävää vammaa. ”Nikke” on kokoonpanossa siltä varalta, että hänelle voidaan antaa vielä yksi kunnia edustaa HIFK:ta. Kenties päättää uransa pelivarusteet päällä kasvattajaseuransa paidassa.

Bäckström avautui joulun jälkeen poikkeuksellisen rajusti HIFK:n toiminnasta. NHL:ssä meritoitunut tähtimaalivahti syytti seuran entistä urheilujohtajaa, Tom Nybondasta valehtelusta. Bäckströmin mukaan Nybondas oli antanut selkeästi ymmärtää, että Atte Engren tulee HIFK:n maalille vain siksi aikaa, kun Kevin Lankinen on loukkaantuneena ja Lankisen palattua palataan alkuperäiseen suunnitelmaan, missä Lankinen ja Bäckström ovat helsinkiläisten maalivahtikaksikko. Niin ei käynyt. Engrenille sorvattiin koko kauden sopimus ja myöhemmin sitä vielä jatkettiin kattamaan myös ensi kausi.

Bäckströmin avautumisen jälkeen häntä ei enää nähty joukkueen kokoonpanossa. Konkari harjoitteli kahdestaan maalivahtivalmentaja Jan Lundellin kanssa koko loppukauden.

HIFK:n tämän illan kokoonpanosta voi tulkita kaksi asiaa. Kevin Lankisen pelaaminen kertoo siitä, että HIFK lähtee hakemaan tosissaan pronssimitaleita Turusta ja Bäckströmin oleminen kokoonpanossa kertoo taas seuran halusta pyytää tavallaan anteeksi. Bäckström haaveili siitä, että hän voisi lopettaa uransa HIFK:n paidassa ja pelivarusteet yllään. Jos peli on päätöserässä jo ratkennut, on Bäckströmin vuoro hypätä askiin. Siinä olisi niitä arvoja, joita Bäckström itse seuraltaan peräänkuulutti. Samalla tavalla toimittiin aikanaan Jan Lundellin kanssa. Lundell sai hyvästellä helsinkiläisyleisön pelivarusteet yllään.

Ville Hirvonen

@hirvonenville