Kokenut suomalainen NHL-vahti Pekka Rinne, 35, oli viime yönä mukana tekemässä seurahistoriaa, kun Nashville Predators otti ennätyksellisen yhdeksännen perättäisen voittonsa kaataessaan Dallas Starsin maalein 2-0.

Rinne oli ohittamaton maalillaan ja torjui yhteensä 26 laukausta. Samalla suomalaisveskari ylitti komean rajan saavuttaessaan uran 50 nollapelinsä.

Tällä kaudella Rinne on pitänyt nollan seitsemän kertaa. Lukema nostaa hänet jaetulle ykkössijalle Tampa Bay Lightningin Andrei Vasilevskin vierelle.

Nashville voi vain olla kiitollinen siitä, kun maalilla on todellinen eliitti torjumassa. Rinteen voittosaldo viimeisen 19 ottelun ajalta on älyttömän komea 17-1-1. Tuolla ajanjaksolla suomalaisvahdin torjuntaprosentti on ollut .934 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,03.

Kauden lähestyessä loppuaan vuoden parhaiten pelaajien palkinnot ovat nousseet pinnalle. Vuoden maalivahdille tarkoitettu Vezina Trophy on erittäin lähellä päätyä suomalaisen haltuun, jos kausi jatkuu samalla tahdilla. Aikaisemmin Rinne on ollut kolmen parhaan joukossa vuosina 2011, 2012 ja 2015, mutta ei ole koskaan voittanut.

Jos NHL:n toimitusjohtajat äänestävät Rinteen Vezinan voittajaksi, hänestä tulee Suomen historian kolmas palkinnon saaja. Ensimmäisen voitti Miikka Kiprusoff kaudella 2005-2006 ja toisen Tuukka Rask 2013-2014

– Olen aina uskonut, ettei iällä tai pelattujen otteluiden määrällä ole väliä kehittyäkseen lisää. Aina voi parantaa. Se on minun ainoa tavoitteeni, Rinne kertoi Tennessean-lehdelle.

Vuoden 2018 maalivahtitilastoja johtava Rinne ei välitä numeroista. Hänen mielessään liikkuu vain Stanley Cup, jota Nashville ei ole ikinä voittanut.

– Luulen, että tilastot kulkevat käsi kädessä joukkueen pelien mukana. Totta kai minusta tuntuu itsevarmalta. Sitä täällä pitääkin olla pärjätäkseen. Mutta jos alkaa murehtia omia tilastojaan, keskittyy vääriin asioihin.