HELSINKI. Suomen miesten joukkue avaa urakkansa Pyeongchangin olympiajäillä varhain torstaiaamuna. Olympiapronssia puolustavan leijonalauman ensimmäinen vastus on tuolloin Saksa.

Joukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki kertoi viime viikolla Helsingissä, miten joukkue ketjunsa rakentaa, ja minkälainen Suomi kaukalossa nähdään.

– Ollaan mietitty kokoonpanoja aika paljon. Pelaajat tietävät ne, ja mikä kunkin rooli on joukkueessa. Ketjuihin on haettu yhteistä historiaa. Parivaljakkoja, luotsi luetteli SuomiKiekon haastattelussa.

– Pääasia, että pelaajat tietävät. Yhteiset kokemukset ovat aika vähissä, ja pelaajien kanssa ollaan juteltu siitä, ”miltä tuntuu pelata tuon ja tuon kanssa”. Rajatapauksissa mietitään, kuka on paras lenkki mihinkin ketjuun.

”Luottamus ja rehellisyys tärkintä”

Leijonien iskukyky on kysymysmerkki, sillä tulokset ovat olleet varsin ailahtelevia. Sinivalkoiset voittivat marraskuussa Helsingin Karjala-turnauksen puhtaalla pelillä, joulun alla pelatussa Venäjän EHT-turnauksessa Suomi sen sijaan oli kolmas. Tuolloin kolmesta ottelusta kertyi vain yksi voitto ja ainoastaan kuusi tehtyä maalia.

Olympiakenraali Tsekkiä vastaan puolestaan päättyi Suomen voittoon numeroin 2-0. Ailahtelua on siis ollut.

– Konkreettisesti: se, mitä Karjalassa esitettiin, siihen pyritään täälläkin. Siinä on olemassa oleva fakta, päävalmentaja huomautti, ja jatkoi painottaen hieman yllättävää seikkaa:

– Tärkeintä on se, kuinka käyttäydytään joka päivä. Mikä luottamus ja rehellisyys meillä on toisiamme kohtaan joka päivä. Luulen, että se on vielä isompi juttu. Suljetaan kaikki ulkopuoliset tekijät pois.

Pointti kuulostaa ehkä oudolta sivullisen korvaan. Voisi kuvitella, että olympiaturnauksessa pelilliset seikat ja osaaminen kaukalossa menevät aina etusijalle. Nyt kuitenkin nähtävästi henkisen puolen asiat korostuvat.

Mallia Karjala-turnauksesta!

Jos Suomi pelaa kuten marraskuussa voittoon päättyneessä Karjala-turnauksessa, on menestystä luvassa – kokoonpanot kun eivät paljon ole muuttuneet verrattuna Helsingin peleihin. Leijonat yrittää kasvattaa olympiamitaliputkea kolmesta neljään.

– Meillä on kaikki menestysmahdollisuudet olemassa. Aina tarvitaan ripaus onnea. Ja yksikään suomalaisjoukkue ei ole voittanut olympiakultaa, Marjamäki muistutti.