Suomalaiset NHL-tähdet jakoivat kiekkoelämyksiä pitkin vuotta 2017. On aika nimetä SuomiKiekon puolesta lätäkön takana mahtavaa työtä tekevistä suomalaisista viisi kirkkainta nimeä viime vuodelta.

1. Olli Määttä (P), Pittsburgh Penguins

Penguinsin puolustaja juhli keväällä joukkueensa kanssa toista peräkkäistä Stanley Cupia. Kaksi NHL:n mestaruutta ei ole pöllömpi saavutus vasta 23-vuotiaalle nuorukaiselle varsinkin, kun Määttä nosti tasoaan pudotuspeleissä mieleenpainuvalla tavalla.

Rikkonaisesta runkosarjasta kärsinyt puolustaja takoi kevään pudotuspeleissä 25 rankan ottelun aikana tehot 2+6=8, minkä lisäksi Määtän tehotilasto oli komea +8. Lisäksi suomalainen pelasi noissa peleissä huimia, parhaillaan yli 30 minuutin peliaikoja.

Tämän kauden Määttä on aloittanut loistavasti henkilökohtaisella tasolla. Pisteitä on 15, kun otteluita on takana 39. Hän on siis tuplannut jo viime kauden vaisun runkosarjan pistesaldonsa (1+6).

2. Pekka Rinne (MV), Nashville Predators

Pekka Rinteen viime kausi päättyi keväällä kitkerään finaalitappioon Penguinsille. Suomalaisen panoksesta homma ei jäänyt kiinni. Päinvastoin, joukkueensa arvokkain pelaaja torjui pudotuspeleissä 22 ottelua päästettyjen maalien keskiarvolla 1,93 ja torjuntaprosentilla 93.

Predatorsin tuki ja turva ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan on tälläkin kaudella torjunut Nashvillen taistelemaan läntisen konferenssin voitosta.

3. Patrik Laine (H), Winnipeg Jets

Patrik Laineesta on niin monta otsikkoa vuodelta 2017, ettei kukaan pysy laskuissa. Nuorukainen oli keväällä mukana taistelemassa NHL:n vuoden tulokkaan tittelistä.

Jetsin kausi päättyi runkosarjaan, jonka päätteeksi suomalaistähdellä oli kasassa komeat 36 maalia. Odotukset tälle kaudella nousivat käsittämättömiksi, mutta 20-vuotias hyökkääjä on käsittelyt paineet miehekkäästi.

Nyt Laine on jälleen lähes 40 maalin tahdissa, mutta mikä tärkeintä, Jets taistelee lisäksi vahvasti pudotuspelipaikasta.

4. Mikael Granlund (H), Minnesota Wild

25-vuotias Granlund nousi viime kaudella täysin uudelle tasolle NHL:ssä. Runkosarjan päätteeksi kasassa oli 81 ottelusta tehot 26+43=69, +23.

Granlund oli isossa osassa, kun Wild oli läntisen konferenssin kärkijoukkue runkosarjassa, vaikka kausi päättyikin pettymykseen pudotuspeleissä.

Wild kiinnitti suomalaistaiturin kolmen vuoden ja 17,25 miljoonan sopimuksella. Granlund on vastannut huutoon osoittamalla, ettei viime kausi ollut minkäänlainen suonenveto. Kasassa on jälleen 34 ottelussa 27 tehopistettä.

5. Mikko Rantanen (H), Colorado Avalanche

Rantanen on kaikessa hiljaisuudessa noussut supertähdeksi Coloradossa. Viime kausi päättyi keväällä NHL:n heittopussissa siihen, että tulokkaalla oli saldona 20 maalia, mikä oli loistava saavutus.

Nuo tehot olivat kuitenkin vasta alkusoittoa tulevalle. Kesän jälkeen kaukalossa on nähty täysin uuden tason suomalaistähti, sillä vasta 21-vuotias Rantanen on takonut 37 peliin 33 tehopistettä. Näin ollen hän on yli 70 pisteen tahdissa toisella kaudellaan.