Jokerien nuori laitahyökkääjä Eeli Tolvanen on hurmannut tämän KHL-kauden aikana monet jääkiekkoasiantuntijatkin hämmästyttävällä kypsyydellään ja erityisesti maalintekotaidollaan.

Tolvanen avaa maalinteko- ja laukaisutaitonsa saloja NHL:n verkkosivuilla nhl.comissa julkaistussa haastattelussa. Tai no, ei mitään salaisuutta ole olemassakaan. Kaikki perustuu lukuisiin toistoihin.

– Tein kovasti hommia jokaisten harjoitusten jälkeenkin ja lauoin aina kiekkoja takapihallame, Tolvanen avaa yksinkertaista reseptiä.

Alkutalven mittaan on väläytelty mahdollisuutta, että Tolvanen siirtyisi jo tämän NHL-kauden aikana hänet viime kesänä varanneen Nashville Predatorsin miehistöön. Monien asiantuntijoiden mukaan Tolvanen pystyisi jo auttamaan NHL-joukkuetta.

– Hän luo maalipaikkoja lähes jokaisessa vaihdossaan. Hänen ensimmäinen potkunsa ja nopeutensa tekevät hänestä erittäin vaikean vartitoitavan, NHL:n kykyjenetsintäosaston David Gregory sanoo nhl.comille.

– Hänellä on monenlaisia eri laukausvaihtoehtoja ja erinomainen tapa lähettää kiekko matkaan. Todellisia puhtaan maalintekijän kykyjä siis, Gregory lisää.

”Tuollainen kyky on harvinaisuus”

Ennen viime kesän varaustilaisuutta Tolvanen arvioitiin jopa draftin kahdeksanneksi kovimmaksi talentiksi. Varaus tuli kuitenkin vasta ensimmäisen kierroksen 30. vuorolla. Se tuskin Tolvasta – eikä ainakaan Predatorsia – haittaa.

– Suurin mielenkiinto kohdistui juuri hänen kykyynsä tehdä maaleja. On todella vaikeaa löytää luontaista maalintekijää. Tapa, jolla Eeli lähettää kiekon liikkeelle, oli iso houkutin seuroille, Predatosin apulais-GM Paul Fenton sanoo.

Fenton on nähnyt työssään tuhansia pelaajia, joten miehen kehuille on syytä antaa painoarvoa.

– Koko NHL:ssä ei ole monta pelaajaa, jotka pystyvät tekemään maalin aloitusympyrän yläkaarelta nopealla laukauksella. Tuollainen kyky on harvinaisuus. Pidämme hänen laukauksensa nopeudesta, tarkkuudesta ja tavasta lähettää kiekko liikkeelle. Hänellä on potentiaalia tehdä maaleja monella eri tavalla – kunhan hän kasvaa ammattilaiseksi, Fenton kommentoi arvoituksellisesti.