Suomalaisen kiekkokeskustelun yksi polttavimmista puheenaiheista on ollut 17-vuotiaan superlupauksen Jesperi Kotkaniemen jääminen ulos Nuorten Leijonien MM-ryhmästä.

Täytyy todeta, etten mielelläni kirjoita valmennuksen pelaajavalinnoista varsinkin, kun Suomen joukkue on tällä kaudella yhtään liioittelematta yksi historian kovimmista nuorten arvokisoihin.

Kotkaniemen jättäminen pois on kuitenkin täysin poikkeuksellinen tapaus. Hän on nimittäin antanut sellaiset näytöt, ettei Suomessa voi parempia antaa.

Nuorukainen pelasi jo 15-vuotiaana kaudella 2015-16 Ässien A-junioreissa 23 ottelua ja iski tehot 5+10 teholukeman ollessa komea +15.

Viime kaudella hän pelasi vanhempia pelaajia vastaan alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. MM-kisat ja muut ottelut Pikkuleijonissa tuottivat yhteensä 21 ottelussa tehot 6+16=22.

Tälle kaudelle hänen piti tulla haistelemaan liigaympyröitä, mutta on kypsien esitystensä ansiosta ollut isossa roolissa Ässissä runkosarjan ajan.

Kotkaniemi on tehnyt Liigassa 29 pelissä tehot 6+8=14. Nyt puhutaan kovasta ammattilaissarjasta, jossa monet kokeneet kiekkoammattilaiset eivät saa samanlaisia tehoja irti.

Eikä pelkästään tehopisteet. Ässien pelejä katsoessa on välittynyt kuva, että puutteistaan huolimatta Kotkaniemi pelaa kypsää peliä molempiin suuntiin kaukalossa, minkä ansiosta hän on ansainnut itselleen lähes 16 minuutin peliajan illasta toiseen.

Voiko joku vakavissaan väittää, ettei 188-senttinen ja 86-kiloinen Kotkaniemi pystyisi näillä otteilla täyttämään ruutuaan Nuorissa Leijonissa, vaikka ei pelaisikaan kärkiketjussa?

On mahdoton sanoa, mitä Kotkaniemen olisi pitänyt tehdä toisin ansaitakseen paikan kisoissa.