Ehkä yllättävin nimi Nuorten Leijonien MM-kisajoukkueesta ulos jääneiden pelaajien listalla on Jerry Turkulainen.

JYPin väkkärämäinen laitahyökkääjä on pelannut kotimaan Liigassa todella vahvan kauden. 19-vuotias taituri on iskenyt Liigassa 29 ottelussa tehot 5+11=16 ja Mestarien liigassa 9 pelissä pisteet 2+5=7.

Turkulainen erottuu kaukalossa paitsi vikkelyydellään ja taidoillaan, myös koollaan: 170-senttiseksi ja 66-kiloiseksi ilmoitettu Turkulainen on yksi Liigan pienimmistä pelaajista.

JYPin päävalmentaja Marko Virtanen kehui Turkulaista SuomiKiekko-sivuston haastattelussa jo kesällä ”aivan poikkeukselliseksi pelaajaksi”. (Lue juttu tästä.)

– Hänen päänsä on kuin tietokone. Jerryn pelissä on samaa huikeaa pelinlukutaitoa kuin Sebastian Aholla ja Artturi Lehkosella. Hän on myös äärimmäisen pelirohkea pelaaja, Virtanen kehui kesällä.

– Voi sanoa, että hän on sellainen pelaaja, johon valmentaja rakastuu saman tien. Ja hänen asenteensa on sellainen, että myös muu joukkue tykkää pelaajasta.

Turkulainen olisi viime kesänä voitu ikänsä puolesta varata NHL:ään, mutta varausta ei tullut. Toronto Maple Leafs kuitenkin kutsui Turkulaisen nuorten pelaajien kehitysleirille, koska katsoi tällä olevan potentiaalia pelata tulevaisuudessa NHL:ssä.

– Eihän se ole tavallista, että tuon kokoista pelaajaa kysellään perästä päin mukaan tällaiselle leirille. Mutta Jerryn kyseessä ollessa en ihmettele asiaa, Virtanen sanoi kesällä.

Turkulaisen putoaminen Nuorten Leijonien MM-kisaryhmästä nostaa väkisin mieleen kysymyksen, oliko koolla vaikutusta putoamiseen. Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Turkulainen kokee kovan kohtalon kokonsa takia.

Kesällä 2013 Turkulainen osallistui alle 16-vuotiaiden maajoukkueen pelaajien Huippu-Pohjola -leirille. Eikä vain osallistunut, vaan valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Silti Turkulaista ei valittu 16-vuotiaiden maajoukkueeseen!

– Se oli tähänastisen urani suurin pettymys. Kaikista pahinta oli, että sain tähtipelaajan palkinnon, mutta jäin silti rannalle maajoukkueryhmästä. Se on todella harvinaista, Turkulainen muisteli taannoin Urheilulehden haastattelussa.

Myös vuosi sitten Turkulainen jäi viimeisten joukossa pois MM-kisaryhmästä, vaikka pelasi JYPissä erittäin vahvan kauden tehtailemalla 48 ottelussa tehopisteet 9+17=26.

Nyt nuo pettymykset saivat siirtyä Turkulaisen listan kärkipaikolta. Tämä oli Turkulaisen viimeinen mahdollisuus päästä edustamaan Suomea nuorten arvokisoissa.