HELSINKI. HIFK:n urheilujohtajan julkistus oli show. Ei negatiivisessa mielessä, vaan paljastuksen yhteyteen saatiin kova jännite.

Ensin toimitusjohtaja Jukka Valtanen astui lauteille kertomaan kriteereistä. Odotusarvo nousi ja nousi. Paikalla olleiden päät kääntyilivät uteliaisuudesta.

Lopulta Valtanen toi nimen julki. Sivuovista astui sisään yllätysnimi.

Tobias Salmelainen, 32.

Sukunimi ”Salmelainen” on vilkkunut liigakaukaloissa useiden vuosien ajan. Niin Tobiaksen, hänen veljensä Tonyn, kuin veljesten isän Tommin toimesta.

Tobiaksella ura IFK:n edustusjoukkueessa oli lyhyt. Hieman yli vuoden mittainen.

– Pelitaidot riittivät tuohon. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta aina halusin tulla takaisin IFK:hon.

– Noh, nyt se paluu tapahtui näin, tuore urheilupomo Salmelainen hymähti.

Valinta yllätti. IFK onnistui pitämään tiedon visusti hallussaan.

Sivuovista asteli sisään nuorehko kaveri. Valtasen viereen istahti johtajahahmo, jonka ilme oli tuima, mutta määrätietoisuutta uhkuva.

Valinta keräsi kehuja, mutta myös kysymysmerkkejä.

Ensimmäinen kysymys kohdistui heti ikään ja kokemukseen. Sen pystyi heittämään suoraan valintaprosessia johtaneelle toimitusjohtajalle Valtaselle.

1) Salmelainen on vielä nuori kaveri, joka ei ole toiminut johtotehtävissä ennen tätä pestiä. Puhutaan kuitenkin IFK:sta, Suomen suurimmasta seurasta. Huimasiko yhtään?

– Alan olla itse sitä ikäpolvea, joka sanoo iän olevan vain numero. Nyt se käsitys sen kuin vahvistuu, kun katsoo näitä nykyajan nuoria. Ikä ei ollut tässä minkäänlainen ongelma, Valtanen vakuutteli.

– Hän on moderni johtaja. Täytyy muistaa, että hänen johtamat pelaajat ovat eri sukupolvea, jos vertaa meihin kokeneempiin toimijoihin. Nuoret huippupelaajat odottavat erilaista johtajuutta, kuin mitä me odotimme silloin, kun minä olin nuori, Valtanen jatkoi.

Esille nousi termi ”moderni johtaja”.

– En väitä, että kaikki vanhan liiton johtajat olisivat mitään patruunoita. Nämä nykyajan nuoret ovat avoimia ja heillä on kyky kuunnella. He pystyvät johtamaan vähän pehmeimmin keinoin, Valtanen avasi heittoaan.

2) Mutta millainen johtaja Salmelainen on?

– Avoin, systemaattinen ja pyrin toimimaan selkeän kaavan kautta, Salmelainen itse listasi ytimekkäästi.

Iällä pyörittely on sinänsä turhaa. Enemmän kyse on kokemuksesta.

Salmelainen päätti pelaajauransa kauteen 2012-13. Loukkaantumiset rasittivat ahkeran työmyyrän uraa.

Vuosi Espoo Bluesin B-junioreiden apuvalmentajana, siitä pelaaja-agentiksi Acme World Sports Finlandin leipiin.

Vuosien 2015-16 ajan Salmelainen suoritti Johan Cruff -instituutissa Master in Sports Management -ohjelmaa. Mukaan tarttuivat tutkinnot johtamisesta ja urheilumarkkinoinnista.

Nyt Salmelainen astuu aivan uuteen paikkaan. Hirvittävään painekattilaan.

IFK on ison markkina-alueen jättiläinen. Suomen ykkösseura, vaikka Jokerit kuinka viilettäisi kaukoidässä ja lunastaisi öljyrahoja Venäjältä.

IFK:ssa pitää onnistua. Asema on heti kyseenalaistuksen alla, oli sitten taustalla 1-2 epäonnistunutta pelaajahankintaa tai liian heikolta näyttävä joukkue.

3) Paineet ja paikka. Hirvittääkö tuulisuus?

– Jos jo lähtökohtaisesti alkaa miettiä vain omaa kohtaloa, niin sillä ei pitkälle pääse, Salmelainen naulaa.

Edelliselle urheilujohtajalle Tom Nybondasille vaadittiin potkuja vuosien ajan.

Kyseiset pyörittelyt ja puheet Salmelainen otti vastaan huumorilla.

– Vielä ei ole potkuja ehtinyt miettiä, Salmelainen naurahti.

Varsin kokemattoman kaverin pestaamisesta tulee mieleen Jarmo Kekäläinen. Salmelaisen tapaan myös Kekäläinen värvättiin IFK-pomoksi hyvin nuorena. Rohkea veto, joka tuotti tulosta.

Salmelaisen todellinen mittaus alkaa vasta myöhemmin. Nykyjoukkueeseen hän ei ole vaikuttanut millään tapaa.

Ensi kauden rosterin rakentelu alkaa maanantaina, jolloin Salmelainen istuu alas johtoryhmän kanssa.

Salmelainen ei pääse aloittamaan peliä puhtaalta pöydältä. Hän ei ole määrittänyt nykyistä valmennusjohtoa, jonka osapuolten sopimukset jatkuvat vielä ensi kauteen.

Muun orkesterin hän kyllä valitsee.

– Uusi urheilutoimenjohtaja määrittää oman organisaationsa ensi kaudelle, toimitusjohtaja Valtanen vahvisti.

4) Millaisia pelaajia IFK:ssa nähdään tulevina vuosina?

– Aina puhutaan paljon siitä, että joku on IFK:n näköinen pelaaja. Sellaisella pelaajalla on modernin jääkiekkoilijan taidot, mutta samalla hän pystyy vastaamaan kovaan vaatimustasoon. Täällä pitää pystyä pelaamaan kovaa joka päivä. Niin harjoituksissa kuin peleissä. Ihan kaikkea itse pelaajarekrytoinnista en tule koskaan paljastamaan, koska se kuuluu sen ammattitaidon alle, mitä me käytetään täällä seuran sisällä, Salmelainen kävi läpi.

Rekrytointiprosessiin osallistuu myös olennaisesti valmennus.

– Mutta loppupeleissä urheilujohtaja tekee ne päätökset hankinnoista. Minä kannan vastuun, niissä on minun leima. Minä tulen tekemään ne päätökset, Salmelainen painotti jyrkästi.

IFK kokee muutaman vuoden päästä ison muutoksen, kun Nordenskiöldinkadun vanhan jäähallin viereen rakennetaan uusi monitoimiareena.

5) Siihen liittyen, millainen on tulevaisuuden IFK?

– Meillä on vahvat perinteet ja niitä pitää kunnioittaa. Niitä pitää vaalia. Samalla toiminnan pitää lähestyä 2020-lukua. En väitä, että näin ei olisi, mutta myös silloin meidän pitää olla kilpailukykyisiä kaukalossa, Valtanen mietti.

– Suomen mittakaavassa IFK on huippuseura. Mutta jos mietitään Eurooppaa, niin esimerkiksi Sveitsi kasvaa koko ajan. Sama homma markkinoiden kanssa. Meidän pitää pystyä kasvaamaan niiden mukana. Muutkin maat kasvavat, minkä myötä pelaajavirta menee entistä enemmän muualle. Silloin meidän oman ympäristön pitää olla sellainen, että pelaajat haluavat tulla tänne. Samalla tavoitellaan sitä, että pelaajat haluavat pysyä täällä, ja että he voivat hypätä täältä mahdollisesti NHL:ään, Salmelainen kaavaili.

Salmelaisen puheissa toistuu useaan otteeseen termi ympäristö.

– Se on erinomainen täällä. Tunnen paljon ihmisiä organisaation sisältä ja täällä on positiivinen ilmapiiri. Täällä on tehty pitkään erinomaista työtä, ihan talouspuolesta lähtien, Salmelainen näkee.

– Kaikki lähtee kuitenkin sitoutuneesta organisaatiosta, joka paiskii kovasti töitä. Vaatimustason pitää olla äärimmäisen korkea ja ympäristö pitää luoda sellaiseksi. En sano, etteikö se olisi sitä nyt. Mutta siitä kaikki lähtee.

– Se tuottaa myös itse tuloksen sitten, Salmelainen avaa ajatuksiaan.