Florida Panthersin maalivahti Roberto Luongo ylsi viime yönä Suomen aikaa erittäin harvinaiseen saavutukseen.

Luongosta, 38, tuli vasta NHL:n historian toinen maalivahti, joka on yltänyt kahteensataan voittoon kahdessa eri organisaatiosssa. Kausina 2006–14 Luongo nappasi Vancouver Canucksin paidassa 252 voittoa. Viime yön voitto New Jersey Devilsistä oli Luongolle Panthersin paidassa 200:s.

Panthersia Luongo on edustanut kahteen otteeseen: ensin kaudet 2000–06 ja kauden 2013–14 loppupuolelta tähän päivään.

Ennen Luongoa ainoa samaan temppuun pystynyt maalivahti oli legendaarinen Patrick Roy. Tämä voitti 289 ottelua Montreal Canadiensin kanssa ja 262 matsia Colorado Avalanchen maalin suulla. Royn yhteisvoittomäärään Luongolla on siis vielä rutkasti matkaa.

Erityisesti Floridassa 200 voiton rajapyykin saavuttaminen on ollut Luongolle kovan työn takana. Joukkue on kuulunut vuosikaudet NHL:n huonoimpiin. Luongo on pelannut Panthersissa tätä ennen yhdeksänä kautena, ja vain kerran, 2015–16, joukkue on yltänyt pudotuspeleihin. Tällä hetkellä Panthers rämppii itäisen konferenssin toiseksi viimeisellä sijalla.

– Kauden aikana tulee erilaisia jaksoja, ja juuri nyt joukkue edessäni pelaa paremmin. Se auttaa minunkin pelaamistani. Se on kaksisuuntainen juttu: heistä tuntuu paremmalta edessäni, joten minusta tuntuu paremmalta heidän takanaan, Luongo järkeili New Jersey -voiton jälkeen nhl.com-verkkosivuston haastattelussa.

– Meidän täytyy vain sitoutua pelisysteemiimme. Opimme koko ajan, ja tuloksia alkaa tulla, kunhan emme anna liikaa ylivoimahyökkäyksiä ja läpiajoja, Luongo jatkoi.

Harvinaisen rajapyykin saavuttamista Luongo piti lähinnä mukavana sivuotuotteena.

– Olen nyt ihan hyvässä vireessä ja yritän vain keskittyä siihen, että pelaan joka päivä parhaalla tasollani. Kun maalivahti pelaa hyvin, tämä antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Silloin voittoja ja tällaisia rajapyykkejä tulee. On hienoa saavuttaa tällainen merkkipaalu, mutta fokukseni on pelien voittamisessa ja pääsyssä pudotuspeleihin, Luongo sanoi.

Sen saavutuksen eteen Luongo saa torjua vielä melko tukun voittoja. Tällä hetkellä Floridalla on matkaa pudotuspeliviivaan yhdeksän pistettä.

On Luongo sentään urallaan jotain voittanutkin. Kanadan riveissä Luongo voitti olympiakultaa 2010 ja 2014, ja MM-kultaa miehellä on keväiltä 2003 ja 2004. Vuonna 2004 Luongo kuului World Cupin voittaneeseen Kanadan miehistöön.