Siirtyminen A-nuorten SM-liigasta OHL:ään, muutto kotoa kauas rapakon taakse, nuorten maailmanmestaruus, NHL-varaus numerolla viisi kesällä 2016 ja paluu täksi kaudeksi Suomen Turkuun.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet suomalaisen jääkiekkoilun superlupaus Olli Juoleville taatusti ikimuistoisia. ”Peliliikkeet” alkoivat noin kolme vuotta sitten, jolloin Jokereiden junnuissa pelannut pakki suuntasi OHL:ään Jokerien edustusjoukkueen siirtyessä samaan aikaan KHL:ään.

– Kun liigaporukka siirtyi KHL:ään, niin mietin, että se ei ole itselleni varmaan ihan paras vaihtoehto. Piti etsiä jotain uutta, TPS:ssä pelaava Juolevi avasi NHL.comin suomenkielisen sivuston haastattelussa.

Siirto oli hyvästä. Viime vuosina osaksi haukkujakin saanut Juolevi on viimeistään nyt TPS:ssä näyttänyt, että pelaaminen luonnistuu OHL:n pienen kaukalon lisäksi myös isossa kaukalossa, vaikka KHL aikoinaan jäikin.

Kun vastuuta tuli, taitotaso luonnollisesti kasvoi. Suomalainen on puhjennut kukkaan nyt Liigassa.

– Totta kai se peliaika oli varmaan se isoin juttu. Se on kumminkin tärkeää. Tykkään pelata ja haluan pelata paljon, myös erikoistilanteita. Oli tieto, että Londonissa on peliaikaa tarjolla, jos vain pystyy pelaamaan pelikykyjen mukaan, Juolevi muisteli.

Kotoaan vasta 17-vuotiaana lähtenyt Juolevi on nyt 19-vuotias. Hän on nähnyt lyhyen elämänsä aikana paljon.

– Ottaahan sopeutuminen aikansa, kun on tottunut olemaan äidin ja isän kanssa ja syömään niiden ruokia, tällä kaudella 5+7 pisteet iskenyt Juolevi sanoi sivustolle nauraen, ja jatkoi:

– Kyllä tässä pitääkin aikuistua.

Menneet ajat ovat tehneet suomalaiselle hyvää. Alussa mainittujen seikkojen ansiosta Juolevi on edelleen maamme suurimpia pakkilupausia, ja esimerkiksi kausi Liigassa TPS:n sotisovassa on sujunut upeasti.

Nyt Suomesta on hyvä ponnistaa oikeasti kohti taalajäiltä.

– Kulttuuria jos miettii, että ei puhu kieltä tai ei yhtään ymmärrä paikallisia tapoja, niin siltäkin kannalta OHL-kokemus auttaa, että tietää, mitä odottaa, eikä mene sinne ihan ummikkona.