Calgary Flames varasi viime kesänä suomalaispuolustaja Juuso Välimäen koko varaustilaisuuden 16. vuorolla.

19-vuotias Välimäki aloitti kolmannen kautensa Kanadan juniorisarjassa WHL:ssä Tri-City Americansin joukkueessa. 187-senttinen ja 93-kiloinen suomalaispakki on tehnyt sesongin 11 ensimmäisessä kamppailussa tehot 2+7=9.

Välimäki pääsi maistelemaan NHL-vauhtia Flamesin harjoitusotteluissa tämän kauden alussa ja Ilves-kasvatti näytti välittömästi kypsältä kiekkolupaukselta.

The Athletic -lehden toimittaja Scott Wheeler kuvailee Välimäkeä kooltaan NHL-valmiiksi paketiksi, joka on erityisen urheilullinen, vahva luistelija, fyysinen ja loistava puolustamaan yksi vastaan yksi -tilanteita. Myös suomalaispakin kiekonkäsittelytaidot ja pelinavaaminen paineen alla keräsivät hehkutusta toimittajalta.

Mutta yhden erityisen taidon Wheeler nostaa erityisesti esille kun puhutaa Välimäestä.

– Välimäellä on yksi ominaisuus, mikä tuo hänet erityisesti esille, ja mikä teki hänestä eniten maaleja tehneen alle 19-vuotiaan puolustajan WHL:ssä (19 maalia). Hänen laukauksensa. Uhka minkä se laukaus pitää sisällään, avaa hänelle tilaa ohjata peliä hyökkäyspäädyssä, Wheeler kertoo.

– Välimäen vaarallisen laukauksen uhka tekee hänestä täysin uniikin. Hänellä on painava lämäri. Jokaisen korkeatasoisen puolustajan, joka ampuu paljon, tulisi hallita tämä taito. Tämä saa edessä olevat puolustajat maalivahdin eteen ja se avaa lisää tilaa syöttää kiekkoa, toimittaja analysoi.

– Hänen lämärinsä ei ole ainostaan kova, vaan myös hänen tekniikkansa on puhdas. Hän käyttää pidempää mailaa, mikä on usein pelaajien suurin syy epätarkkoihin ja villeihin laukauksiin. Välimäen keskivartalon voimakkuus ja pidennetty laukauksen jatko saavat kuitenkin hänen kehonsa pysymään kompaktina vedon aikana.

Välimäen kova laukaus on tehnyt hänestä suuren uhkan jäällä ja se edesauttaa hänen muita ominaisuuksiaan hyvin paljon.

– Hän tekee suurimman osan maaleistaan rannelaukauksella, mikä on ainutlaatuisen painava hänen ikäiselle puolustajalle. Se antaa hänelle mahdollisuuden tehdä maaleja rutiinilla kaukaa. Mutta hän ei voisi käyttää rannelaukaustaan, jos hänellä ei olisi kovaa lämäriä puolustavan joukkueen uhkana, Wheeler perustelee.

Wheeler näkee Välimäessä tulevaisuuden NHL-puolustajan.

– Tuo laukaus saa hänestä ylivoimauhkan NHL:ään. Tuo laukaus tekee hänestä alemman pakkiparin puolustajan sijaan kärkiparin merkittävän puolustajan.

– Nykypäivänä NHL:ssä tarvitset kokoonpanoon hyökkäyspäähän aseita. Välimäki on sellainen hänen laukauksellaan. Eikä tärkein asia ole pelkästään laukauksen kovuus, vaan myös hänen varovaisuus, oikean tilaisuuden käyttäminen ja monipuolisuus tehdä erilaisia ratkaisuja.