Montreal Canadiensissa NHL:ää kaudet 1995-2009 pelannut Saku Koivu on tehnyt kaupungin ihmisiin lähtemättömän vaikutuksen.

Johtava kapteeni, taitava pisteiden tekijä, mutta ennen kaikkea upea ihminen ja syövän selättäjä. Koivu on nähnyt ja kokenut paljon, ja sen tietää Montrealissa edelleen loistava Max Pacioretty.

Yhdysvaltalaishyökkääjä palasi NHL.comin suomenkielisen sivuston haastattelussa kauteen 2008-09. Tuo oli siis Koivun viimeinen sesonki Habsissa, Pacioretty puolestaan debytoi silloin taalajäillä.

Kommentit kertovat siitä, miten reilu ja tasapuolinen maailmanmestari sekä olympiamitalisti Koivu oli tulokkaillekin. Ei esimerkiksi ylimielinen, tai ”poikaset” sivuun jättävä.

– En unohda Sakua koskaan. Juttelimme usein kaikista asioista maan ja taivaan väliltä, ja hän jäi melkein aina harjoitusten jälkeen kanssani jäälle viilaamaan kaikenlaisia pikkujuttuja. Sitten menimme yhdessä mailahuoneeseen, kesän 2007 ykköskierroksen varaus Pacioretty muisteli sivuston haastattelussa.

Koivu teki Paciorettyn unelmista käytöksellä osakseen totta – ”ainoastaan” juttelemalla hänen kanssaan.

– Minä muistan kaiken, mitä me puhuimme. Olin aivan ällikällä lyöty jo siitä, että pelaan NHL:ssä, ja sitten sain vielä jutella legendaarisen Saku Koivun kanssa joka päivä. Hänellä oli valtavan positiivinen vaikutus minuun ja uraani, NHL:ssä pudotuspelit huomioiden yli 600 ottelua pelannut jenkkitähti kiitteli.

Vaikka Koivu on urheilijana voittanut paljon, on hän ennen kaikkea ihmisenä upea persoona. Paciorettyn kommentit puhukoot puolestaan.

– Kuulen usein, kun ihmiset puhuvat hänestä. Kuinka hän parani vaikeasta sairaudesta ja on sen jälkeen auttanut muita syöpäsairaita. Hän oli vahva pelaaja, mutta minä muistan hänet parhaiten upeana kapteenina ja siitä, mitä hän teki kaupungin hyväksi.