Detroit Red Wings varasi vuoden 1998 varaustilaisuuden kuudennen kierroksen 171. valinnalla venäläishyökkääjä Pavel Datsjukin.

Silloin tuskin kukaan odotti, että 182-senttinen ja 86-kiloinen venäläispelaaja mullistaa NHL:n uskomattomilla kiekonkäsittelytaidoillaan ja kahden suunnan pelaamisellaan.

Datsjuk siirtyi Venäjän pääsarjasta NHL:ään kaudella 2001-2002 ja pelasi sen jälkeen 953 ottelu tehoin 314+604=918, kunnes hän siirtyi takaisin Venäjälle kauden 2015-16 päätteeksi. Venäläistähti voitti myös kaksi Stanley Cup -mestaruutta ”punasiivissä”.

Miten ihmeessä Datsjuk sitten valahti varaustilaisuudessa peräti kuudennelle kierrokselle, ja mikä sai Red Wingsin ottamaan riskin tuntemattoman venäläispelaajan kanssa?

Kaiken takana oli Red Wingsin ruotsalainen pelaajatarkkailija Håkan Andersson, joka kiinnitti huomionsa nuoreen venäläistaituriin välittömästi.

– Datsjuk oli pieni poika toisessa joukkueessa. Hän teki paljon töitä ja hän näytti taitavalta. Hän kiinnitti huomioni. Hän näytti pieneltä, mutta en voinut siltikään päästä häntä irti, Andersson kertoo Sportsnetille.

Andersson raportoi Detroitille tietojaan Datsjukista ja siellä oltiin välittömästi innoissaan.

– Håkan soitti minulle pari päivää myöhemmin ja kertoi minulle, että: ”Et voi edes uskoa mitä asioita hän osaa tehdä alkulämmöissä.” Red Wingsin GM Ken Holland sanoo.

Andersson halusi nähdä viimeisen kerran kaudella 1997-98 Datsjukin tositoimissa ja varasi lennon Moskovaan sitä varten.

Mutta tällä kertaa toinenkin NHL-seura oli pistänyt silmänsä 19-vuotiaaseen venäläistaituriin.

– Kun pääsin lentokentälle, siellä oli Calgary Flamesin pelaajatarkkailija. Hän oli tulossa samaan lentokoneeseen kanssani. Ajattelin, että voi paska! Mutta onneksi silloin oli niin huono keli, niin lento peruttiin ja hän ei koskaan päässyt katsomaan Datsjukin peliä, Andersson paljastaa.

– Me otimme riskin, ja varasimme hänet. Hän totisesti kehittyi hyväksi pelaajaksi, ruotsalaisskoutti sanoo.