HELSINKI. Yksi maali siellä, toinen tuolla.

18-vuotiasta Miro Heiskasta voisi hehkuttaa koko illan ajan pelkkien tilastofaktojen perusteella.

10 peliä, 6+4=10. Piste per peli -tahti. 18-vuotiaana. Erityisesti maalitahti on aivan hirmuinen, kun puhutaan vielä puolustajasta.

Taustalla oli vieläpä alkusyksystä tullut aivotärähdys, joka esti muun muassa NHL-leirille lähdön.

– Siitä toipumisen jälkeen ensimmäinen peli meni vielä hakiessa, mutta sitten olen saanut itseni messiin tähän hommaan, Heiskanen heitti SuomiKiekko-sivustolle.

Messiin, no näin voi sanoa.

Heiskasen merkitys koko nyky-IFK:lle on valtaisa. Heiskanen keikkuu koko Liigan Corsi-tilastojen kärjessä, mikä kertoo osaltaan siitä, millainen merkitys hänellä on muun muassa IFK:n hyökkäyspelaamiselle ja ylipäätään tuloksen teossa.

Heiskasen otteista välittyvät muun muassa ennakkoluulottomuus ja pelirohkeus.

– Itseluottamus ei ehtinyt valahtaa yhtään. Se on pysynyt korkealla koko ajan, Heiskanen sanoo viitaten aivotärähdyksen jälkeiseen aikaan.

Esimerkiksi lauantaina Sportia vastaan Heiskanen heilutti reppua kahteen otteeseen.

– Nälkä kasvaa vain, nuori puolustaja hymyili.

Heiskanen itse nimesi hurjan maalitahdin selittäjäksi yhden ison tekijän. Kasvaneen voiman, jonka ansiosta nuorukaisen laukaus on parantunut.

Ja tämä on tuonut tulosta.

– Totta kai esimerkiksi nopeutta pyrin saamaan lisää, niin kuin kaikkea muutakin. Mutta ennen kaikkea voimaa, Heiskanen puhui kesäharjoittelunsa painopisteistä.

Heiskasen otteita seuratessa ei aina edes muista hänen ikäänsä.

– Kaikessa sitä yrittää mennä eteenpäin. Kaikessa, missä pystyy, 18-vuotias puolustaja paaluttaa.

– Ei tässä vielä mitenkään täydellisiä olla, Heiskanen heittää kuvaavasti huikeiden otteiden keskeltä.

Ensi viikolla Heiskanen on uudenlaisten haasteiden parissa. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki nimesi hänet mukaan Karjala-turnaukseen.

Edessä ovat uran ensimmäiset A-maaottelut.

Heiskanen pääsee testaamaan kansainvälisen tasonsa. Vastassa kun on viime kevään MM-kisojen mitalikolmikko; Venäjä, Ruotsi ja Kanada.

– Onhan tuossa tiedossa iso haaste, mutta toisaalta turhaan sitä liikaa miettii. Lähestyy oman pelin kautta, niin luulisi, että pärjää myös niissä ympyröissä, Heiskanen puhui tulevasta.

Karjala-turnauksessa annetaan myös olennaisia näyttöjä kauden isointa tapahtumaa varten. Etelä-Korean olympialaiset käydään helmikuussa.

– Sinne tähdätään. Sitä yrittää vain pelata mahdollisimman hyvin, ja jos paikka aukeaa, niin olisihan se huikea juttu.