Leijonien superlupaus Eeli Tolvanen torstaina uusissa ympyröissä – ”Ei mikään vitsin aihe”

HELSINKI. Syksyn aikana 18-vuotias suurlupaus Eeli Tolvanen on takonut tylyä jälkeä KHL:ssä.

Marraskuun maajoukkuetauon kohdalla Tolvanen on iskenyt jo 14 maalia ja 25 tehopistettä.

Kaiken päälle Tolvanen on pelannut uransa ensimmäiset miesten pelit. Harppaus juniorisarjoista maailman toiseksi kovimman kiekkosarjaan ei ole mikään kevyt ponnistus.

– Aika paljon ehti kuulla tarinoita KHL:stä – hyvää ja huonoa. Moni puhui esimerkiksi siitä, mitä matkustaminen tulee olemaan. Loppupeleissä ei tuossa ole ollut mitään ongelmia, Tolvanen puhuu menneestä syksystä SuomiKiekko-sivustolle.

– Hyvin on päässyt mukaan. Jätkät ovat auttaneet sopeutumisessa tosi paljon, nuori hyökkääjä jatkaa.

Tolvasen startti KHL:ssä oli kuin suoraan satumaailmasta. Vierasottelussa Dinamo Minskiä vastaan Tolvanen täräytti hattutempun entisen NHL-vahdin Jhonas Enrothin selän taakse.

– Koko ajan tietää sekä vastustajista että koko sarjasta enemmän ja enemmän. Mitä on tiedossa, mitä voi odottaa. Asiat vain helpottuvat kauden mittaan, Tolvanen miettii.

Alkusyksyllä jo ennen NHL-kauden alkua Tolvanen oli latonut ison kasan maaleja KHL:ssä. Jotkut tahot ehtivät miettiä sitä, lähtisikö Tolvanen vielä NHL:ään syksyn aikana.

– En ole henkilökohtaisesti jutellut Nashvillen kavereiden kanssa kertaakaan nyt kauden aikana. Enemmän se keskustelulinja menee agentin kautta ja jos jossain välissä tulee hetki, milloin pitää jutella heidän kanssa, niin sitten jutellaan, Tolvanen puhuu Predators-yhteyksistä.

Tämän kauden Tolvanen pelaa Jokereissa.

– Totta kai, 18-vuotias hyökkääjä vastaa tivakasti.

9.11. historian kirjoihin

Tolvanen on noussut nopealla tahdilla kovimpien suomalaisten maalintekijöiden joukkoon. Varsinkin kun mukaan laskee Euroopassa pelaavat pelaajat.

Häntä oli vaikea ohittaa, kun Leijonien johtoryhmä kaavaili Karjala-turnauksen kokoonpanoa. Sama juttu koski toista superlupausta Miro Heiskasta.

– Heidät molemmat halutaan katsastaan oikein kunnolla, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi suoraan (lue lisää).

Torstaina Tolvanen astelee uudenlaisten ympyröiden pariin. Edessä on debyytti A-maajoukkuetasolla.

– Ihan varmasti unohtumaton hetki tiedossa, Tolvanen myhäilee.

– Innolla odotan.

Heti perään Tolvasen ilme vakavoituu. Nuori hyökkääjä ei lähde paukuttelemaan henkseleitä nykyisen kotipyhättönsä Hartwall Arenan jäälle torstaina. Vastaan kun tulee kivikova Venäjä.

– Voisi uskoa, että vauhdin osalta nyt mennään jopa vielä kovempaa entä KHL:ssä. Kaikki haluavat antaa näyttöjä isoa tavoitetta ajatellen.

– Olympialaiset ovat kuitenkin panoksena. Se ei ole mikään vitsin aihe, Tolvanen sanoo päättäväisenä.

Torstaina Tolvanen viilettää samassa ketjussa Petri Kontiolan ja Jukka Peltolan kanssa.

– On aika huikeaa, että pääsee vielä kaikkien KHL-pelien jälkeen näihin karkeloihin mukaan, Tolvanen fiilistelee torstain debyytin alla.

Leijonien Venäjä-kamppailu lähtee liikkeelle illalla kello 18.30.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen