Kuka muistaa vielä Ässät-legenda Mark Joorisin? Poika ilmiliekeissä NHL:ssä!

© Kuva: Getty Images

Monella suomalaisella jääkiekon seuraajalla nimi Mark Jooris soittaa vahvasti kelloja.

Vaikka Jooris vietti Suomessa, tarkemmin Porissa ja Ässissä vain vajaat kaksi kautta 1986–88, hän jätti monen kiekkojännärin mieleen lähtemättömän jäljen.

Ärhäkkä hyökkääjä teki patapaidassa 69 ottelussa peräti 41+58=99 tehopistettä. Omaa kieltään kanadalaisen pelityylistä kertoo myös noiden kausien jäähymäärä: 122 minuuttia.

Eräs Joorisin entinen valmentaja on sanonut, että tämä on paras jääkiekkoilija, joka ei koskaan pelannut NHL:ssä.

Jooris tuli Ässiin suoraan Kanadasta, yliopistosarja NCAA:sta. Porista lähdettyään Jooris vietti yli vuosikymmenen Keski-Euroopassa, lähinnä Saksassa ja Sveitsissä.

Palattuaan Pohjois-Amerikkaan Jooris pelasi kaudet 2001–13 Dundas Real McCoys -joukkueessa MLH- ja ACH-liigoja. Jooris on edelleen kyseisen joukkueen kaikkien aikojen paras pistemies.

Ylipäätään Joorisin uran tilastot ovat hämmästyttävää luettavaa: tilastosivu eliteprospects.comin mukaan Jooris teki kaikissa sarjoissa, joissa urallaan pelasi, vähintään pisteen per peli!

Jostakin syystä Jooris ei koskaan päässyt vuolaimpien taalavirtojen äärelle, vaikka oli kertakaikkiaan mainio pelaaja. Erityisesti Joorisin maalintekokyky oli hämmästyttävä, ja tätä taitoa hän on myöhemmin opettanut valmentamilleen pelaajille.

Yksi näistä on epäilemättä hänen poikansa Josh. Viime yönä Suomen aikaa poika väläytteli isältään oppimiaan taitoja.

Josh Jooris, 27, laukoi kaksi komeaa maalia, kun hänen joukkueensa Carolina Hurricanes voitti NHL-ottelussa Toronto Maple Leafsin vieraissa maalein 6–3.

Jooris laukoi b-pisteiden välistä tulisella onetimerilla ottelun – ja Hurricanes-uransa – avausmaalin Trevor van Riemsdykin syötöstä. Ottelun loppulukemat Jooris viimeisteli lähes samoilta jalansijoila tulisella rannelaukauksella.

Myös Jooris junior opiskeli yliopistossa ja pelasi kolme kautta NCAA:ssa Union Collegen joukkueessa. Noilta ajoilta miehen palkintokaapissa on kaksi NCAA:n mestaruusmitalia, vuosilta 2012 ja 2013.

Kauden 2013–14 Jooris pelasi AHL:n Abbotsford Heatissa. Huolimatta siitä, että Joorisia ei ole varattu NHL:ään, tämä raivasi itselleen paikan Calgary Flamesin NHL-miehistöstä, jossa pelasi kaudet 2014–16.

Viime sesongin aluksi Jooris pelasi New York Rangersissa, josta mies kaupattiin Arizona Coyotesiin. Viime kesänä oli edessä siirto Carolinaan.

NHL:ssä Jooris on pelannut toistaiseksi 178 runkosarjan ottelua, joissa on kerännyt tehot 22+30=52. Tämän kauden viidessä ottelussa miehen tehot ovat 2+1.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004