Artisti ja luonnonlapsi, joka tekee asiat omalla tavallaan.

Siinä ehkä yhteen lauseeseen tiivistettynä se, miten HIFK:hon siirtynyttä Vili Sopasta on kuvailtu läpi kiekkouran – varsinkin vielä muutama vuosi sitten.

Viime vuosien aikana 29-vuotias hyökkääjä on kuitenkin kehittynyt sekä pelaajana että henkisellä puolella. Kehitysaskeleet toivat taitavalle hyökkääjälle hurjat tehot viime kaudella Pelicansissa sekä KHL-sopimuksen.

Tänä päivänä Sopanen pohtii omaa tekemistään tarkasti ja asettaa joukkueen edun yksilön edelle. Hänelle itselleen kehittyminen on tarkoittanut ennen kaikkea kokonaisvaltaisempaa pelaamista.

– Olen aina tiennyt, että pystyn siihen. Ennen olen erikoistunut pelkästään hyökkäyspään hommiin ja ylivoimapelaamiseen. Nyt pelini on kokonaisvaltaisempaa. Tietysti kun vastuuta tulee, se kasvattaa pelaajana. Olen pelannut isossa roolissa Lahdessa pari vuotta, ja siinä on oppinut yhtä sun toista, Sopanen tiivisti SuomiKiekko-sivuston haastatellessa miestä perjantaina.

Isoa ruutua tarjolla

Tehottomuudesta kärsinyt HIFK hankki Sopasen isoon rooliin ja isoin odotuksin.

– Siihen pyrin vastaamaan. Olen tottunut pelaamaan isoja minuutteja, ja se on hienoa, että niitä on tarjolla. Rooli pitää kuitenkin aina omilla teoilla lunastaa. Jos valmentaja antaa vastuuta, teet kaikkesi ollaksesi sen arvoinen.

Kokemus on tuonut Sopaselle ymmärryksen myös siitä, mitä vaatii olla liigatasolla kärkiketjujen hyökkääjä.

– Kun pelaa 1-2-ketjuissa, täytyy ymmärtää tietyt realiteetit. Ei siinä voi mitään välipelejä pitää. Ohipelejä ei saa tulla, vaan odotusarvo on joka ilta sama.

Pelicansia Sopanen ehti edustaa peräti kymmenen kauden aikana. Nyt oli oikea aika lähteä kokeilemaan siipiään.

– Oli mahdollisuus ottaa askel eteenpäin ja päästä KHL:ään. Se sopimus siihen tulikin. Vähän tuntui jo siltä, että halusin uusia haasteita. Oli pitkä rupeama Lahdessa, ja on kiva nähdä muutakin.

Lopulta kesällä pitkittynyt hengitystieinfektio pilasi toistaiseksi Sopasen KHL-unelman, kun Kunlun Red Star päätti irtisanoa suomalaisen sopimuksen.

Mies laittoi itsensä kuntoon ja solmi loppukauden sopimuksen HIFK:n kanssa.

[nosto tasoitus=”oikea”]Kun pelaa 1-2-ketjuissa, täytyy ymmärtää tietyt realiteetit. Ei siinä voi mitään välipelejä pitää.[/nosto]

– Oli hienoa, että pääsin tänne ja takaisin peleihin. Kaikennäköistä on tapahtunut, ja nyt olen päässyt takaisin arkeen kiinni. Tässä on pystynyt harjoittelemaan ihan fiksusti, ja puolitoista kuukautta olen pystynyt olemaan jäällä lähes normaalisti.

Täyteen kuntoon pääseminen vie aikansa, kun Sopanen on hypännyt lennosta kesken kauden mukaan.

– Ei se ikinä helppo homma ole. Vaikka kuinka treenaisit ja olisit hyvässä kunnossa, on eri asia lähteä pelaamaan ja kamppailemaan. Siinä menee aikaa, että silmä niin sanotusti tottuu hommaan.

”Porukka välittää tuosta touhusta”

Torstaina Sopanen pelasi ensimmäisen ottelunsa HIFK:ssa Sportia vastaan. Ottelu päättyi kitkerästi 4-1-lukemin vaasalaisille. Sopanen oli rakentamassa joukkueensa ainoaa osumaa.

– Ei nyt huono avaus, mutta paljon jäi parannettavaa. Päällimmäisenä jäi mieleen se, että tappio tuli. Olisi ollut kiva aloittaa voitolla. Sen voin sanoa ihan omasta ja koko joukkueen puolesta.

Niin, HIFK:lla on tällä hetkellä vaikeaa, kun ottelut eivät meinaa millään kääntyä helsinkiläisten eduksi.

[nosto tasoitus=”oikea”]Tässä on hyvähenkinen joukkue. Huomaa, että porukka välittää tuosta touhusta.[/nosto]

– Olen ollut tässä niin vähän aikaa, että vaikea ruveta spekuloimaan. Mutta se on selvä homma, että voittoja pitää ruveta ottamaan. Itse teen kaikkeni, että niin myös käy. Alkuun pitää kuitenkin keskittyä laittamaan oma homma kuntoon, Sopanen linjaa.

HIFK:n pukukoppiin Sopanen on otettu hyvin vastaan.

– Hemmetin hyvin. Tässä on hyvähenkinen joukkue. Huomaa, että porukka välittää tuosta touhusta. Voittoja ei ole tullut ja se vaivaa jätkiä tällä hetkellä. Mutta se on vain hyvä merkki omasta mielestäni. Siitä huomaa, että kaikki välittävät. Siitä saa sen aihion, jolla tämä homma kääntyy.