Charles Bertrandia ei voi sanoa enää mitenkään tuoreeksi kasvoksi liigajäillä.

Bertrand saapui Suomeen jo 18-vuotiaana. Ensimmäiset opit suomalaiseen kiekkoiluun hän sai Lukon A-junioreissa.

Sen jälkeen ura on taittunut pitkälti SM-liigassa. Bertrand on tehnyt välissä vain piipahduksen Ruotsissa, kun hän vieraili Färjestadin paidassa kaudella 2013-14.

Vuosien varrella Suomesta on tullut Bertrandille rakas koti.

– Elämä sujuu ja pidän siitä, millaista jääkiekkoa täällä pelataan, hymyilevä Bertrand toteaa SuomiKiekko-sivustolle.

Omien sanojensa mukaan Bertrand ymmärtää kohtuullisesti Suomea, mutta puhuminen tuottaa vaikeuksia.

Se ei kuitenkaan estä häntä millään tavalla arjessa.

– Hän on sellainen velikulta. Tosi hyväntahtoinen ja iloisella mielellä koko ajan. Totta kai, jos pelit menevät huonosti, se vaivaa häntä. Luonteeltaan hän on kova ilopilleri. Jos alla on esimerkiksi huono vaihto, ei tarvitse kuin katsoa häntä ja on jo itsekin iloisella mielellä.

Näin Bertrandia kuvailee hänen nykyinen ketjukaverinsa, Kärppien ykkössentteri Mikael Ruohomaa.

– Ollaan todettu hänen kanssaan, että hänellä on sähäkkä apina aivoissa. Sellainen, joka ei aina malta kuunnella ihan loppuun asti, Ruohomaa naurahtaa.

– Vaikka hän on ihan hauska jätkä, niin silti hän on vähän sellainen pikkusähläri.

Entä valmentajan silmin? Millainen valmennettava Bertrand on?

– Helppo, kärppäkäskijä Mikko Manner vastaa nopeasti.

– Hänellä on valtava halu oppia eri asioita. Palava silmä kiiluu kaikessa tekemisessä. Fyysiset ominaisuudet ovat aivan huippuluokkaa ja henkiseltä puolelta huokuu sellainen luotettavuus. Hän on läsnä treeneissä ja hän on kova harjoittelemaan. Koutsina ei tarvitse murehtia sitä, etteikö asenne olisi kunnossa.

Kevään yllätys

Bertrand on alun perin kotoisin Pariisista.

Jutustelun yhteydessä on pakko nostaa esille jalkapallo.

Pariisissa paikallista suosittua urheilulehteä L’Equipea selatessa pystyi havaitsemaan, mikä laji on valta-asemassa Ranskassa.

Jääkiekon MM-kisojen aikana lehteä sai selata 20 sivun verran, ennen kuin muut lajit tulivat vastaan. Ranskan liigan pelipäivinä jalkapallon täyttämiä sivuja saattoi olla lähemmäs 30.

Suosikkijoukkueen kohdalla Bertrand yllättää.

Kotikaupunkinsa mahtiseura PSG ei olekaan lähellä sydäntä.

– Pidin heistä joskus, mutta en enää.

Näin kesän superhankinnat, kuten Neymar ja Kylian Mbappé, eivät herättäneet suurta innostusta Bertrandin kohdalla.

– Marseille on paljon parempi!

Kevään MM-kisoissa Ranskan kokoonpano näytti oudolta.

Sieltä puuttui Charles Bertrandin nimi.

– Noh, molemmat osapuolet eivät nähneet niin, että olisin kuulunut siihen joukkueeseen. Siinä se, Bertrand sanoo pitkän pohdinnan jälkeen.

Tähän mennessä Bertrand on edustanut Ranskaa neljästi MM-kisatasolla.

– Toivottavasti kaikki menee hyvin tällä kaudella, minkä myötä pääsen taas ensi keväänä mukaan kisoihin.

Bertrand vakuuttelee, ettei maajoukkueen johdon kanssa ole mitään hampaankolossa.

Silti, pettymys paistaa läpi. Kotikisojen jääminen väliin harmittaa.

– Se turnaus teki hyvää Ranskan jääkiekkoilulle. Olen varma siitä. Kuulin pelkästään hyviä viestejä kavereiltani, jotka pelasivat siellä.

– Olisinpa päässyt mukaan!

Uusi alku?

Osatekijä kevään yllätyksen takana oli se, että Bertrandin kausi Porissa ei mennyt täysin putkeen.

26-vuotias hyökkääjä keräsi vain 21 tehopistettä, missä oli roima pudotus aiempiin vuosiin nähden.

– Hän meni eteenpäin kokonaisvaltaisessa pelissä. Ehkä hän ei tehnyt niin kovaa tulosta kuin aiempina vuosina, mutta hänestä tuli valmiimpi pelaaja. Hänelle annettiin vastuuta alivoimalla ja niin edelleen, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho sanoo Bertrandin viime kauden otteista.

Iloinen ilme muuttuu vakavammaksi, kun Bertrandilta kysyy Porin-vuodesta.

– Omalla kohdallani pidän odotukset aina korkealla. Se ei ollut missään nimessä paras kauteni. Toki, sieltä pystyi ottamaan mukaan muutamia positiivisia juttuja, Bertrand miettii päätään kallistellen.

Kesällä osoite vaihtui, kun Bertrand päätyi pohjoiseen.

– Hänellä on nopeutta ja hänellä on vaistoja maalinteon suhteen. Siinä oli jo syitä, miksi halusimme hänet tänne, Kärppien päävalmentaja Manner taustoittaa hankintaa.

Tämän lisäksi Kärppien yksi iso teema on ollut taito, mitä taikurimainen Betrand ehdottomasti edustaa.

– Jos miettii niitä arvoja, joita meidän joukkueessamme on, hän täyttää ne täysin. Hän on nopea ja hän on vahva kaksinkamppailutilanteissa. Yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa hän on mennyt kovasti eteenpäin. Sen lisäksi hänestä huokuu luotettavuus. Hän antaa jokaisena iltana valtavan työmäärän joukkueelle, Aho lisää.

Bertrandille kaavailtiin isoa roolia Kärppien riveissä. Heti ensimmäisistä harjoitusotteluista lähtien hän on viilettänyt ykkösketjussa.

Myös ylivoima-aikaa on tullut mukavasti.

– Hän on tarvinnut hyvän ketjun ympärilleen. Onnistumiset ovat ruokkineet itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin. Kaikkien taitojen ja nykyisen vireen eteen hän on kuitenkin tehnyt paljon töitä. Samalla hän on tarvinnut vahvan ympäristön ja jopa vähän kiekkojumalien apua, jotta ne kiekot ovat ruvenneet menemään sisään, Manner käy läpi Betrtrandin alkusyksyn otteita.

– Hänestä on näkynyt sellainen välittäminen koko ajan. Jo sen takia hän sopii meidän arvomaailmaamme erittäin hyvin. Pidimme hänestä jo harjoituskaudella, vaikka silloin maaleja ei vielä tullutkaan. Hän oli koko ajan hyvin positiivinen, eikä käyttäytyminen ole muuttunut mitenkään. Hän on tosi sympaattinen ihminen. Tuollaista käytöstä, mitä häneltä on nähty, arvostetaan tässä kaupungissa ja tässä seurassa, Kärppien tuore päävalmentaja jatkaa.

Hymy hiipii miehen suupielille, kun Bertrandille mainitsee vahvasta alkukaudesta. Startti on ollut väkevä niin henkilökohtaisella tasolla kuin koko joukkueena.

– On aika helppo nauttia pelaamisesta juuri nyt. Toki tässä on tärkeää se, että kontrolloi tunteita. Ei saa olla liian innostunut siitä, miten kaikki on lähtenyt liikkeelle, mutta samalla taas pitää ottaa hyviä asioita mukaan alkukaudesta. Sitten vain jatkaa kovaa työntekoa.

Bertrand on torstain liigakierroksen jälkeen sekä piste- että maalipörssissä toisena, heti JYPin Juuso Puustisen jälkeen.

Kuuteen otteluun Bertrand on nakuttanut jo tehot 6+2=8.

– Totta kai tuosta voi olla ylpeä. Se on kuitenkin peräisin siitä, että olemme pelanneet vahvasti niin ketjuna kuin koko joukkueena.

Kärppien ykkösvitjan muista jäsenistä Julius Junttila on kerännyt kasaan samaan tapaan kahdeksan (1+7) tehopistettä. Nopeiden laitureiden välissä viilettävä Ruohomaa sen sijaan tulee aavistuksen perässä, kun hänellä on koossa tehot 3+3.

Vieläkö lisävuosia Liigassa

Ranska on tullut tutuksi kovana palloilumaana. Jalkapallossa Ranskan maajoukkue on täynnä hurjia tähtiä. Koripallon puolelta on löytynyt muun muassa Tony Parkeria ja muita isoja nimiä.

Nyt myös jääkiekko on nostanut päätään.

Kärppien ykkösketjun kapellimestari Ruohomaa ei näe Bertrandia kuitenkaan aivan tyypillisenä ranskalaisena.

– Hänellä on kova intohimo mukana kaikessa tekemisessä. Monesti ranskalaiset ovat kauhean herkkiä. On Charleskin välillä, mutta ihan positiivisessa mielessä. Hän on myös hirveän välittävä persoona.

– Ei ehkä ihan tyypillinen, mutta on siellä niitä vivahteita.

Muun muassa Lukon paidassa Bertrand tuli tutuksi sähäkkänä pörrääjänä, jonka pelistä puuttui suoraviivaisuutta. Maalipaikkoja hän tuhlasi jatkuvalla syötöllä.

Kysymysmerkkejä alkoi ilmaantua siitä, onko hänestä aidosti kovan luokan pelaajaksi liigatasolla?

Siirto Vaasaan muutti kaiken.

Kaudella 2014-15 Bertrand nakutti Sportin paidassa peräti tehot 16+31=47.

Tätä seurasi vielä toinen tehokas kausi, ennen kuin matka jatkui Poriin.

Oulussa Bertrand on palannut jälleen Vaasan ajoilta tuttuun tyyliin. Tehokkuus on ollut läsnä viimeistelyssä. Aktiivisuus on tuonut tulosta.

– Hän on yllättänyt minut positiivisesti. Hän on ollut parempi kuin uskoinkaan, Kärppien luotsi Manner myöntää.

Alkukausi on aina alkukausi, mutta Bertrandin historiaa selatessa mieleen tulee yksi iso kysymys.

Aikooko hän jatkaa Liigassa vielä vuosien ajan, vai onko jossain vaiheessa edessä hyppääminen muihin sarjoihin?

KHL:ään? Sveitsiin? Ruotsiin?

– Haluan jatkaa täällä kehittymistä ja haluan saavuttaa parhaan mahdollisen tason. Se on tavoitteeni. En tiedä sitten muuten tulevaisuudesta. Olen nyt täällä ja toivottavasti pystymme napsimaan voittoja.

– Olisi kiva menestyä tällä kaudella, Bertrand summaa.