Suomalaispuolustaja Rasmus Ristolainen on ehtinyt pelata Pohjois-Amerikassa jo neljän vuoden ajan.

Ristolainen on kantanut suurta vastuuta Sabresin takalinjoilla, kellottaen aivan NHL:n kovimpia peliminuutteja. Tehot ovat olleet kasvussa ja tuoreimmalla kaudella Ristolainen kokosi kasaan ennätyspisteensä 6+39=45.

Silti Ristolaiselle on satanut kovaa kritiikkiä.

– Sabresin fanien mielestä hän on oikein hyvä puolustaja ykköspakkipariin, mutta numeroita pyörittelevien kirjoittajien mielestä hänet pitäisi lähettää AHL:ään, Ristolaista jo nuorempana seurannut toimittaja Matthew Coller miettii Buffalo Starsissa.

Coller viittaa Corsi-analyyseihin, joissa Ristolaisen numerot eivät ole olleet kovin hohdokkaita.

Collerin mukaan tälle tausta tulee muun muassa siitä, millaisten pelaajien kanssa Ristolainen on joutunut pelaamaan.

– Kysyin aikanaan Dan Bylsmalta Ristolaisesta ja hänen Corsi-lukemistaan sillä kärjellä, että miksi numerot ovat olleet niin heikkoja.

– Bylsma syytti itseään. Hän sanoi, että Ristolaista on peluutettu aivan liikaa, kun huomioi vielä sen, että hän on ollut hyvin nuori puolustaja. Bylsma sanoi myös sen, ettei Ristolaisen oman pään puolustava rooli ole auttanut paljoa muun muassa kiekonhalintaprosenteissa. Hän näki myös niin, ettei Ristolaisen pitäisi pelata täysin puolustavan puolustajan kanssa, Coller kävi läpi.

Collerin mukaan Sabres ei kuitenkaan tehnyt oikeanlaisia liikkeitä.

Tim Murray (GM) treidasi Mark Pysykin pois ja teki sopimuksen varsin puukätisen puolustajan Dmitri Kulikovin kanssa, jota oltiin lyömässä Ristolaisen vierelle. Miksi? En tiedä. Mutta kauden alussa hän oli taas Josh Gorgesin vierellä.

Sabres erotti viime kauden jälkeen päävalmentaja Bylsman ja seurapomo Murrayn.

– Ristolaisen menneet tilastot ovat olleet huonoja osoituksia siitä, kuinka hyvin hän on pelannut ja kuinka hyvä hän oikeasti onkaan. Esimerkiksi yksi fakta, mitä näissä numeropyörittelyissä ei huomioida, on se, että Ristolainen on ollut aivan parhaimpia ylivoimapelaajia kahden viime vuoden aikana.

Muutosten jälkeen Coller odottaa aivan uudenlaisia aikoja Ristolaiselle.

– Kaikki muuttuu nyt.

Sabres nimitti uudeksi päävalmentajakseen puolustajalegenda Phil Housleyn, joka sopii Collerin mukaan enemmän kuin hyvin Ristolaiselle.

– Housley on varmasti innoissaan noin kookkaasta puolustajasta, joka pystyy tuomaan kiekkoa alueelle, syöttämään, laukomaan ja pelaamaan samalla hyvin kovaa omassa päässä. Ristolainen saa myös hyvin todennäköisesti uuden pakkiparin, Marco Scandellan, joka on erittäin luotettava ja monipuolinen pelaaja.

– Ehkä nuo numeroanalyysit ovat osoittaneet sen, että mikä ei ole toiminut aiemmin. Tulevan kauden jälkeen saamme paljon paremman kuvan siitä, kuinka paljon potentiaalia Ristolaisella on ja pystyykö hän olemaan kovan luokan ykköspakki, Coller mietti.