OULU. Kärpillä Lauri Marjamäen jälkeinen aikakausi ei lähtenyt liikkeelle kovin suotuisissa merkeissä. Ensin oululaisseuran runko meni pahasti uusiksi, minkä lisäksi uuden päävalmentajan Kai Suikkasen metodit olivat, noh… kiltisti sanottuna… erikoisia.

Viime kaudella Kärpät sai juonenpäästä kiinni vasta Karjala-turnauksen tauon jälkeen. Taustalla iso tekijä oli se, että pelillinen valtikka siirtyi apuvalmentajan Mikko Mannerin harteille. Kärppien peliin tuli jälleen selkoa ja samalla nuoret nimet alkoivat kannatella joukkuetta.

Runkosarjan loppupuoliskolla Kärpät oli Liigan parhaita joukkueita. Kausi päättyi kuitenkin mahalaskuun, kun HIFK passitti pohjoisen pojat kesälomille jo säälipleijareiden jälkeen.

Apuvalmentajana toimineen Mannerin kausi ei tähän päättynyt. Manner hyppäsi Leijonien mukaan kevään MM-kisoihin. Samaisessa yhteydessä Kärpät toi julki varsin odotetun uutisen:

Suikkanen sivuun, Manner päävalmentajaksi.

Kauden keskellä kukaan ei pysty tekemään ihmeitä yhden joukkueen pelille. Silti, Mannerin johdolla Kärppien yleisilme muuttui selkeästi aiemmasta.

Loppukevään ja kesän aikana Manner on saanut ajaa uutta harjoittelukulttuuria Oulussa. Kärpät on pohjannut harjoittelun jatkuvaan kilpailuun, sen eri muodoissa.

– Tarkoitus on pelata hyvää ja nopeaa yhteistyöjääkiekkoa. Meillä on luisteluvoimainen joukkue ja halutaan käyttää nopeutta hyväksi niin taktisesti kuin fyysisesti. Toivottavasti meidät tunnetaan siitä, että pelataan ennemmin yli kuin ali, Manner alleviivaa Kärppien isoja teemoja SuomiKiekko-sivustolle.

Iso vahvuus

Harjoituspeleissä Kärpät on näyttänyt juuri siltä, mistä Manner puhuu. Aktiivisuus ja suoranainen raikkaus ovat pistäneet silmään.

Kärpät keräsi Marjamäen aikana kritiikkiä siitä, miten oululaisseuran peli oli tylsää. Kiekkoa pidettiin maalin takana ja avauspelaaminen oli tuskaisen hidasta.

Osaltaan kritiikki oli aivan paikallaan, mutta vaakakupissa toinen puoli oli se, että tiukkaan viisikkopuolustukseen pohjannut pelityyli tuotti menestystä. Marjamäen aikana Kärpät palasi voittavaksi organisaatioksi.

Viime kausi oli Kärpiltä monella tapaa yhtä alamäkeä. Tulos heikkeni niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella.

Kärppien liikevaihto pieneni huomattavasti, katsojamäärät laskivat ja ilmapiiristä tuli entistä negatiivisempi.

Tälle haetaan nyt muutosta.

– Yritetään luoda jälleen positiivinen draivi Kärppien ympärille. Halutaan ihmiset mukaan nauttimaan Kärppien peleistä, Manner paaluttaa.

Nyt Kärpistä kumpuaa ilmoille jopa poikkeuksellisen kova kärppämäisyys. Oululaisseura on tullut tunnetuksi historiansa aikana hyvin luistelevana taitojoukkueena.

Harjoituspeleissä Kärpät on ollut koko ajan potkun edellä vastustajiinsa nähden.

– Tähdätään tietysti siihen, että pystyttäisiin samaan koko kauden ajan. Pitää olla kuitenkin nöyrä, koska tässä vaiheessa sarjapelien vaikutus ei näy vielä maitohappoina. Iso kysymys on se, että kun tiivis liigarytmi lähtee liikkeelle, että kuina saadaan pidettyä oma luistelu tuolla tasolla.

– Se ehkä vaatii vielä enemmän pelaajilta urheilullisuutta. Pitää olla sellaista omaa harjoitteluintoa ja halua olla huippu-urheilija, koska koko ajan pitää liikkua niin paljon. Koutsina se on helppo sanoa ja vaatia pelaajilta yhtä sun toista tai että halutaan pelata tietynlaista peliä. Fakta on se, että sen pelin toteuttamista varten vaaditaan huippukuntoisia jätkiä, Manner miettii.

Nuoret pojat

Kärpät pyrkii olemaan ensi kaudella Liigan luisteluvoimaisin sekä työteliäin joukkue. Johtaako se menestykseen?

Se on hyvä kysymys.

Kärpillä on kaksi laadukasta maalivahtia. Jussi Rynnäs on vielä selkeä ykkönen, mutta nuori Veini Vehviläinen luo terveyttä kilpailutilannetta veskariosastolle. Puolustuksessa Lasse Kukkonen saa isoa helpotusta erityisesti tuoreesta hankinnasta Miika Koivistosta, joka kantaa isoa vastuuta kiekollisella puolella. Koivisto oli Kärpiltä todellinen ryöstöhankinta.

Kysymysmerkit kääntyvät pitkälti hyökkäyksen puolelle.

Kesän aikana Kärppien riveistä on poistunut muun muassa Mika Pyörälä, joka oli Liigan parhaita pelaajia viime kaudella.

Nykyrosterissa nuorille pelaajille kasaantuu paljon vastuuta. Viime kauden loppupuoliskolla loistaneilta Saku Mäenalaselta ja Ville Leskiseltä odotetaan todellista johtajuutta.

– En usko, että meidän asema on muuttunut edes hirveästi aiemmasta. Pystyimme vastaamaan silloin huutoon, enkä näe mitään syytä sille, miksei sama meno jatkuisi myös nyt, Leskinen miettii.

– Uskon, että meillä on Sakun kanssa hieman samanlainen tilanne tässä. Halutaan pärjätä Liigassa ja hamutaan sitä kautta isoimpiin sarjoihin. Pitää mennä kuitenkin päivä kerrallaan, eikä voi alkaa liikaa haihattelemaan, Leskinen jatkaa.

Omista kasvateista on tullut myös johtohahmoja joukkueen sisällä. Luulajasta takaisin Ouluun palanneen Julius Junttilan rintaan lyötiin varakapteenin A-merkki.

– Sitä haluaa olla nuorille äijille mallina siinä, että mitä voittava jääkiekko vaatii. Totta kai samalla haluaa saada onnistumisia. Kun on iso rooli harteilla, niin niitä tehoja pitää tulla, jotta pystyy auttamaan joukkuetta voittamaan. Tavoitteena on saada hyvä kausi alle, jotta pääsee mittamaan itseään taas muihin sarjoihin, Junttila pohtii, viitaten omaan tilanteeseensa.

Junttila nosti esille myös ison teeman koko Kärppien joukkueesta.

– Meillä on paljon pelaajia, jotka ovat menossa eteenpäin omilla urillaan. Toivottavasti pystytään olemaan tehokkaita, eikä jäädä sellaiseksi päästä päähän luistelevaksi joukkueeksi, Leskinen miettii.

Onnistumisia alle

Fakta on se, että niin Leskiseltä, Junttilalta kuin Mäenalaselta vaaditaan nappikautta, mikäli Kärpät haluaa menestyä Liigassa. Kärpillä on tilaa budjetissa uusille hankinnoille, mutta niitä varten nykyisen rungon pitää näyttää suuntaa.

Mikäli nuoret pelaajat pystyvät kantamaan vastuuta, voidaan heidän tueksi hankkia lisää leveyttä.

Oma kysymyksensä on se, että pystyvätkö Junttilat, Leskiset ja Mäenalaset kantamaan Kärppiä eteenpäin?

– Heidän fyysinen kunto – niin luistelunopeus kuin tilannenopeus mahdollistavat sen, että heillä on mahdollisuus tehdä niitä tehoja. Sen näkee sitten, että löytävätkö he laukaisuherkkyyden ja yksinkertaisuuden maalin lähellä. Jos he oivaltavat sen ja saavat tuon puolen kuntoon, niin kyllä he löytävät niitä tehoja.

– Toivotaan ja uskotaan siihen, että he saisivat sarjan alkuun onnistumisia, mikä nostattaisi liekkiä roihumaan, Manner miettii nuorista vastuunkantajista.

Frölundasta saapunut ruotsalaissentteri Nicklas Lasu on ollut harjoituskauden aikana Kärppien näkyvimpiä hahmoja. Aivan runkosarjan alla myös hyvin toivotut nimet saivat kiekkoa verkkoon. Ruotsalaista huippujoukkuetta Skellefteåta vastaan Junttila avasi maalihanansa. Leskinen taas napautti pelivälineen verkon perukoille kahteen eri otteeseen.

– Unelmissa toivottiin sitä, että saataisiin onnistumisia, jotta pelaajille tulee fiilis siitä, että ollaan tehty oikeita asioita. Se on sitten vaikea lähteä ennustamaan sitä, miten se peli lähtee kehittymään. Välillä otetaan steppejä eteenpäin ja välillä voi tulla taas vaikeuksia. Yritetään olla sinut tulosten kanssa, Manner sanoo tulevasta, jatkaen:

– Tuosta intohimosta, tyylistä ja tavasta toimia yritetään pitää kiinni koko kauden ajan. Myös silloin, kun tulee niitä kuuluisia vaikeita hetkiä. Peli voi mennä vähän puskemiseksi, kun vastustaja puolustaa tiiviisti. Silti, yritetään pitää kiinni tuosta meidän vahvasta suunnanmuutospelistämme.