OULU. Kärppien erittäin lupaavan hyökkääjän Rasmus Kuparin nimi on ollut esillä erinäköisissä ennakkokaavailuissa, kun tulevan kesän NHL:n varaustilaisuuden kovimpia nimiä on listattu rankingeihin.

Näiltä Kupari ei ole itsekään välttynyt.

– Välillä niitä tulee vastaan Facebookin seinällä. En mä niitä kuitenkaan hakemalla hae, Kupari tuumaa hymyissä suin SuomiKiekko-sivustolle.

– Eivät nuo erilaiset arviot saa nousta mitenkään hattuun. Oma työ ja arki ratkaisevat sen, että miten sitä pystyy kehittymään. Sitä kautta noita arvioita voi tulla.

Ovatko ne jalat sitten pysyneet maassa?

– Ainakin mitä itse on tässä aistinut, niin hänellä tuntuu olevan sellainen ”growning mindset” (halu kehittyä). Hän ei ole todellakaan sellainen, joka kuvittelee itsestään liikoja, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner sanoo Kuparista.

– Organisaatiossa on tehty hyvää työtä. Esimerkiksi A-junioreissa kaikki pelaajat ovat samanarvoisia. Työntekoa arvostetaan niin junioripuolella kuin täällä liigajoukkueessa. Uskon myös, että ne täältä tulleet idolit kannustavat häntä eteenpäin. Sebastian Ahot, Mika Pyörälät, Jussi Jokiset ja kumppanit. Heidän perinnön tiellä hän kuitenkin tässä kulkee, Manner näkee.

Arkeen kiinni

Kuparin mukaan kiinnostusta on jo ilmennyt Pohjois-Amerikasta.

– On sieltä muutamia yhteydenottoja tullut. En ole kuitenkaan miettinyt niitä liikoja tässä vaiheessa. Ilolla sitä suhtautuu, mutta kaikenlainen huomio tulee sen itse pelin kautta.

TSN:n toimittaja Bob McKenzie sijoitti omassa draft-rankingissaan Kuparin sijalle 12. The Athleticin toimittaja Corey Pronman pisti vielä hieman paremmaksi, nostaen Kuparin sijalle 11.

Samasta ikäluokasta (vuonna 2000 syntyneet) löytyy myös muita kovan luokan suomalaislupauksia. Yksi näistä on Ässien Jesperi Kotkaniemi, joka on aloittanut oman liigakautensa varsin pirteästi.

– On ollut hieno nähdä, että myös hänellä menee hyvin. Hän on päässyt väläyttelemään Liigassa ja hän on pystynyt myös tekemään tulosta, Kupari iloitsee Kotkaniemen puolesta.

Kupari itse pääsi napauttamaan ensimmäisen liigamaalinsa torstaina, kun hän upotti pelivälineen SaiPan verkkoon.

Osuma tuli liigauran viidennessä ottelussa.

Mitä se arki on kertonut tähän mennessä miesten tasolla?

– Olen pystynyt näkemään sen, että missä on kehitettävää, mutta toisaalta taas olen pystynyt tuomaan myös niitä omia hyviä puolia mukaan. On ollut hienoa nähdä, että miten ammattilaiset toimivat tuolla arjessa, Kupari miettii.

17-vuotias hyökkääjä on imenyt oppia muun muassa Leijona-ikonilta Lasse Kukkoselta.

– Tässä on saanut nähdä sen, että miten nuo vanhemmat pelaajat johtavat tuota porukkaa. Miten he sytyttävät joukkueen illasta toiseen.

Kypsää puhetta

Myös Leijonien valmennusjohdossa mukana oleva Manner puhuu siitä, miten yhteistyö Kuparin kanssa on vielä alkumetreillä.

Kupari on uusi, mutta ”mielenkiintoinen tuttavuus”.

– On jännä seurata hänen kehittymistään. Yleensä oman ikäluokan huipputalentit oppivat nopeasti sen, että mitä se vaatii olla ammattilaisena Liigassa. Sebastian Aho on hyvä esimerkki.

– Kiva katsoa, että käykö Rasmukselle samalla tavalla.

Kupari ja Manner olivat käyneet keskusteluja viikonlopun vierasreissun jälkeen. Manner mainitsi sen, miten nuoren hyökkääjän otteet olivat vakuuttaneet lauantaina HPK-ottelussa.

Tätä kautta Kupari nostettiin myös Kärppien toiseen kärkiketjuun mukaan.

– Peli peliltä olen päässyt paremmin Liigaan sisään. Samalla olen pystynyt huomaamaan myös niitä pieniä juttuja. Missä vaiheessa pitää pystyä pitämään kiekkoa vähän pidempään ja missä vaiheessa taas pitää irrottaa se kiekko nopeasti.

– Koko ajan on helpompi ja helpompi pelata, Kupari tuumaa.

Heikkouksista puhuttaessa Kupari mainitsee fyysisen pelaamisen, kulmakamppailut, kiekottoman pelaamisen niin omassa päässä kuin hyökkäysalueella, sekä sen, että hän kaipaa voimaa lisää.

Varsin kypsää puhetta nuorelta mieheltä.

– Hänellä on kova halu oppia eri asioita. On nöyryyttä, mutta on myös intohimoa pelata jääkiekkoa. Se on kuitenkin tässä todella tärkeää, Manner muistuttaa.

– Hän on erittäin fiksu jätkä. Puhuu koulunkäynnistä ja kokeiden hoitamisesta sun muusta. Voin kuvitella, että hän pystyy terävöittämään otteitaan koko ajan. Sitä kautta hän pystyy jatkamaan kehitystä ja pystyy menemään pelaajana eteenpäin.