Minnesota Wildin suomalainen keskushyökkääjä Mikko Koivu allekirjoitti viikko sitten kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, jonka arvo on yhteensä 11 miljoonaa dollaria.

Sopimus käynnisti, kuten tapana on, keskustelun siitä, onko Koivu palkkansa ”arvoinen”. Toisten mielestä on ehdottomasti, toisten mielestä Koivu on yliarvostettu pelaaja.

Koivu, 34, ei ole koskaan ollut huomiotaherättävän säkenöivä pelaaja hyökkäyspäässä, mutta miehen NHL-uran pistekeskiarvo on vakuuttava 0,73 pistettä per ottelu (179+435=614 pistettä 843 runkosarjaottelussa). Viime kaudella Koivu keräsi 80 ottelussa tehot 18+40=58.

Mutta hyökkäystehojen lisäksi Koivulla on erikoisominaisuuksia, jotka auttavat joukkuetta suunnattomasti. Yksi näistä on hänen taitonsa voittaa aloituksia.

Jäätävä esimerkki Koivun aloitusosaamisesta saatiin viikonlopun harjoitusottelussa Colorado Avalanchea vastaan.

Koivu voitti ottelussa kaikki oman puolustusalueen 11 aloitustaan. Kaikki!

Mikä merkittävintä, kymmenen näistä aloitusvoitoista tuli Wildin pelatessa alivoimalla, viisi vieläpä kolmella viittä vastaan.

Aloitusten voittamisella nimenomaan alivoimalla on valtava merkitys koko ottelun voittamisen kannalta. Wild tappoi ottelussa 12 minuuttia yhden miehen ja kaksi minuuttia kahden miehen alivoimaa eikä päästänyt alivoimalla maaliakaan. Wild voitti ottelun 2–1.

Hyökkäyspäädyssä ja keskialueella Koivu voitti neljä aloitusta 12:sta, joten hänen koko ottelun saldonsa oli 15 voittoa 23 aloituksesta. Voittoprosentti 65 on niin ikään häikäisevä.

The Athleticin NHL-toimittaja Michael Russo huomautti twitter-tilillään Koivun saldosta ja otti kantaa puheisiin, joiden mukaan Koivu olisi yliarvostettu pelaaja.

– Teille, joiden mielestä Mikko Koivu on yliarvostettu. Koivu voitti 10 kymmenestä aloituksestaan alivoimalla, sisältäen viisi voittoa kolmella viittä vastaan, Russo tviittasi.

Michael Russo

@RussoHockey

Michael Russo

@RussoHockey
For the faceoffs don't matter folks out there, #mnwild (8 for 8 on PK) were 15 of 17 on PK draws last night, 5 for 5 on 3-on-5's (con'd)
For the Mikko Koivu's overrated folks out there, Koivu was 10 for 10 on PK draws last night, inc. 5 for 5 on 3-on-5's