Puolitoista vuotta sitten alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruus, viime keväänä saman ikäluokan MM-hopea ja kesällä kruununa varaus Buffaloon toisella kierroksella numerolla 54.

Viime vuodet HPK:ssa A-, B- ja C-nuorten SM-liigaa tahkonnut maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen on lyönyt itsensä läpi varsin poikkeavalla tavalla.

Lupaus ponnisti parrasvaloihin kotimaisista nuorten sarjoista. A-nuorten SM-liigan taso saa kehuja 18-vuotiaalta torjujalta.

– Sanotaan, että veskarille se tuntuu olevan hyvä paikka. Sieltä tulee hyviä maalivahteja ja siellä myös on hyviä maalivahteja. Siellä riittää kilpailua etenkin maalivahdeilla, ensi kaudella Liigaan ilman yllätyksiä murtautuva Luukkonen sanoo SuomiKiekkolle Vierumäellä.

Suomalaisnuorten jääkiekossa vauhti on toisinaan valtavaa. Sen lisäksi taitavat kynäily- ja yllättävät maalintekoyritykset leimaavat suomalaista nuorisokiekkoa.

Kenttäpelaajien, ja etenkin hyökkääjien, rohkeus tuottaa maalipaikkoja. Se puolestaan lisää maalivahtien töitä.

– Tulee paljon vetoja, paljon tilanteita. Se (A-nuorten SM-liiga) on hyvä paikka veskoille kehittyä, Luukkonen valaisee.

Mikä viime kaudella HPK:n A-nuorissa torjuneen Luukkosen hurjan nopeaan kehitykseen sitten on suurin syy? Pelin tempo, röyhkeät hyökkääjät, valmentajat?

– Kehitykseen vaikuttaa varmasti vähän kaikki. Mutta pitää aina tietysti eniten antaa krediittiä valmentajille, sanotaan että Hyvinkään pikkuseuroista lähtien siellä on ollut aina jonkinnäköistä maalivahtivalmennusta, aikanaan Hyvinkään Jää-Ahmoista nuorten SM-sarjatasoille murtautunut Luukkonen kehuu.

– Hämeenlinnassa on ollut ihan loistavia maalivahtivalmentajia jokaisissa ikäluokissa. Varmaan se kiitos sinne menee.

Luukkonen ei turhaan Hämeenlinnan valmennusta kehu. Lupauksen mitalisade jatkui keväällä, kun hän voitti A-nuorten suomenmestaruuden.

Runkosarjassa Luukkonen oli torjuntaprosentin (91,7) kuudes, pudotuspeleissä pikkumustat pysähtyivät 91,5 prosentin varmuudella, joka toi tilaston viidennen sijan.