Saku Koivu ihaili CHL-tunnelmaa Bernissä: ”Kulttuuria ei luoda uusilla rakennuksilla”

Turun Palloseura pelaa tänään syksyn ensimmäisen kotiottelunsa Mestarien liigassa eli CHL:ssä.

Viime lauantaina TPS kävi ottamassa tuntumaa illan vastustajaan SC Berniin, ja muutamakymmentä TPS:n kannattajaa sai vähän käsitystä keskieurooppalaisesta katsomokulttuurista.

Bernin 17000 katsojaa vetävässä PostFinance-areenassa (kuvassa) yleisömääräksi ilmoitettiin 5931, mutta silti meteli hallissa oli korviahuumaava ja tunnelma verrattavissa eurooppalaisiin jalkapallostadioneihin.

Kahteen ensimmäiseen CHL-otteluunsa Bern on kerännyt yhteensä 12 003 katsojaa, eli keskiarvo on juuri yli 6000 katsojan. Viime kaudella Sveitsin liigassa Bern teki uuden yleisöennätyksensä, kun keskiarvo oli yli 16500 katsojaa. Suuren osan areenan valtavasta yleisökapasiteetista ja tunnelmasta tekee noin 10000 katsojaa vetävä, koko kaukalon toisen sivun levyinen seisomakatsomo.

Bernin asukasluvuksi vuoden 2015 lopussa ilmoitettiin vähän yli 133 000. Vertailun vuoksi Turun asukasluku oli tämän vuoden toukokuussa reilut 187 000. Viime kaudella Liigan runkosarjassa toiseksi sijoittuneen TPS:n yleisökeskiarvo oli 5612.

Turku on Suomen liigapaikkakunnista ehkä se, jossa joukkueen menestyksellä on suurin merkitys yleisömääriin. Toisaalta viime kaudella edes runkosarjan huippumenestys ei täyttänyt Turku-hallin lehtereitä.

Pieni vaikutus on nykyisin Gatorade Centerinä tunnetun areenan syrjäisellä sijainnilla, mutta se ei ole suurin tekijä. Eniten kyse on urheilukulttuurista – sen olemassaolosta tai puutteesta.

TPS:n ja Turun kohdalla pitää ehkä ennemmin puhua menestyskulttuurista. TPS menestyi niin pitkään niin hyvin, että nykyään juuri mikään muu kuin Liigan finaalit ei vedä Artukaisissa sijaitsevaa hallia täyteen.

Nyt Turkuun ollaan puuhaamassa uutta monitoimikeskusta, joka tulee aivan kaupungin keskustan välittömään läheisyyteen, rautatieaseman viereen. Yksi hankkeen viidestä omistajasta on turkulaisen jääkiekkoilun ikoni, TPS:n nykyinen kehitysjohtaja Saku Koivu.

Koivu muistutti PostFinance-areenan uumenissa, että vuonna 2022 valmistuvaksi suunniteltu halli ei yksin tee autuaaksi.

– Tällaiset uudet areenat ovat asioita, jotka vievät meitä oikeaan suuntaan ja kehittävät toimintaamme. Mutta tietysti kulttuuri luodaan ihan muilla tavoilla kuin uusilla rakennuksilla. Se tulee paljon syvemmältä, että saadaan aikaan tällaista tunnelmaa, Koivu sanoi.

– Suomessahan tunnelma tiivistyy aina kevättä kohti. Mutta tämä, että saadaan järjestettyä elokuussa jääkiekkopeliin tällainen tunnelma – tämä on tätä eurooppalaista, ilmeisesti jalkapallosta lähtöisin olevaa kulttuuria, jonka luomiseen menee aikaa. Pakko tätä on ihailla, enkä tiedä, saadaanko samaa koskaan meille. Kyllä meillä ainakin matkaa on, Koivu tunnusti.

Itse viime lauantain ottelussa Bern voitti TPS:n maalein 4–0. Ensimmäisessä CHL-ottelussaan TPS hävisi tshekkiläiselle Mountfield HK:lle 1–5.

Harri Pirinen, Bern
Twitter: @delharrio10