OULU. Suomalaisvahti Pekka Rinne torjui viime kaudella Nashville Predatorsin aina Stanley Cup -finaaleihin saakka.

Rinne kuuluu tällä hetkellä aivan NHL:n maalivahtieliittiin, ja Suomen mittakaavalla hän on kärkivahteja yhdessä Boston Bruinsin Tuukka Raskin kanssa.

Rinne ja Rask olisivat käytännössä varmoja nimiä olympiatasolle.

Ongelma vain on se, että NHL ei lähde mukaan ensi vuonna järjestettäviin talviolympialaisiin Etelä-Koreaan.

– Kyllähän tuo harmittaa. Varsinkin kun ajattelee niin, että itsellä olisi ollut mahdollisesti sauma edustaa Suomea siellä. En ole ollut urani aikana koskaan olympialaisissa, ja ne ovat kiiltäneet haaveissani koko ajan, Rinne miettii SuomiKiekko-sivustolle.

Rinne joutui jäämään pois vuoden 2014 Sotshin olympialaisista loukkaantumisen takia. Seuraavalla kerralla, vuonna 2022, Rinne on jo 39-vuotias. Näin olympiamahdollisuuksia ei välttämättä tule enää eteen.

– Ihan myös fanien näkökulmasta voi olla pettynyt tuohon päätökseen. Tuo on bisnesratkaisu, Rinne sanoo suoraan.

– Raha määrittelee, ja se on harmi. Kyllä me pelaajat ajattelemme niin, että kaikilla pitäisi olla oikeus osallistua olympialaisiin. Esimerkiksi kun olen jutellut Jussi Jokisen kanssa, hän on puhunut siitä, miten olympialaiset ovat olleet aivan uran tähtihetkiä.

Rinteestä voi havaita turhautumista, kun hän puhuu NHL:n olympiapäätöksestä.

– Tuo vain kuvastaa sitä, että olemme pelinappuloita tämän kaiken keskellä. Ei meidän sana paina hirveästi missään.

– En halua lähteä riitelylinjalle. Ymmärrän toki seurojen ja NHL:n näkökulman siitä, että noihin matkoihin liittyy paljon riskejä. Kaiken maailman vakuutusmaksut sun muut ovat niin valtavia. Toisaalta kun miettii, että turnaus pelataan kerran neljässä vuodessa, niin kyllä sinne osallistuminen olisi kaikkien maksujen arvoista. Varmasti myös fanit toivoisivat sitä.

Rinne yrittää löytää asiasta myös positiivisen puolen. NHL-pelaajien poissaolo tietää sitä, että Euroopassa pelaaville pelaajille avautuu huima sauma päästä mukaan olympialaisiin.

– Suomessa ja muualla maailmassa taso on niin kova, että kisoja on joka tapauksessa kiva katsoa. Silti, jos sieltä alkaa puuttua (Sidney) Crosbyä, Erik Karlssonia ja (Aleksandr) Ovetshkinia, niin kyllähän se jotain vie pois siitä kokemuksesta.

Rinteen luettelemista nimistä Ovetshkin on julistanut aiemmin lähtevänsä kisoihin, oli NHL:n päätös mikä tahansa.

Rinne itse ei lähde kyseiseen leikkiin.

– Mun mielestä on ihan turha lähteä huutelemaan, että lähden sinne joka tapauksessa. En ryhdy sellaiseen. Totta kai on jännä nähdä, mitä esimerkiksi Ovetshkin lopulta tekee.

– En usko, että tuo on hyvä asia NHL:lle, jos me pelaajat emme ole tyytyväisiä päätökseen. En tiedä, auttaako se mitään, jos olemme yhtenäisesti sitä mieltä, että haluaisimme osallistua kisoihin. NHL tekee päätökset tällä hetkellä, ja tässä on hieman voimaton olo, Rinne myöntää.

Rinne on mukana perjantaina pelattavassa Kärppien ja Liigan hyväntekeväisyysottelussa Oulussa. Jäällä viilettävät myös muun muassa Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho.